Amenzile date pe perioada stării de urgență ar putea fi anulate automat

moțiune de cenzură jigniri parlament psd moțiuni
Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!


ALDE, PSD şi Pro România au depus la Parlament proiectul de lege prin care să fie anulate în mod automat majoritatea amenzilor date în perioada stării de urgenţă şi nu prin intermediul instanţei, a anunțat preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Am depus, alături de Pro România şi UDMR, proiectul de lege care prevede anularea amenzilor date de către autorităţi în baza ordonanţelor militare. Câteva precizări pentru toţi ‘binevoitorii’: 1) Nu propunem anularea amenzilor pentru cei care au fugit din izolare sau din carantină sau cei care au produs tulburări ale ordinii şi liniştii publice; 2) Nu este un proiect care să ne facă pe cei care am respectat legea să ne simţim nedreptăţiţi. 3) Nu urmărim să descurajăm Poliţia să-şi facă datoria. Este o lege care va permite justiţiei să funcţioneze şi să nu fie îngropată în peste 300.000 de dosare”, a scris Tăriceanu, pe Facebook.

Potrivit proiectului de lege depus la Senat, procesele verbale de contravenţie emise în temeiul articolului 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă se declară nule.

„Amenzile aplicate în temeiul proceselor verbale şi care au fost achitate, în tot sau în parte, de către debitori se restituie acestora la cerere. Pentru amenzile care nu au fost achitate, în tot sau în parte, organele fiscale nu vor da în debit sumele datorate în vederea executării silite. Persoanele sancţionate contravenţional şi care nu au achitat cuantumul amenzii până la data în vigoare a prezentei legi nu achită amenzile aplicate”, se arată în proiectul de act normativ.

Propunerea legislativă stipulează că anularea nu se aplică proceselor verbale prin care s-au impus sancţiuni privind încălcarea măsurilor de izolare la domiciliu şi carantină, precum şi celor aplicate pentru tulburarea ordinii şi liniştii public. 

Curtea Consituțională a României a decis recent că toate amenzile care s-au dat pe perioada stării de urgență sunt neconstituționale astfel că acestea nu sunt valabile. Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close