Aproape 1,3 milioane de români s-au întors în țară de la începutul epidemiei

0
Filiera mafiotă a vămilor Arad Vameșii bulgari înăspresc controalele Controale vamale Autoritatea Vamală Română va fi înființată de Ministerul Finanţelor Publice printr-un proiect de act normativ, aceasta urmând să fie instituţie de specialitate Sute de tiruri blocate în vamă

Din data de 23 februarie aproape 1,3 (n.r. – 1.279.000) de cetăţeni români s-au întors în țară, Guvernul estimând că numărul de persoane care vor fi în căutarea unui loc de muncă este cam de 300-350.000.

„Din 23 februarie, de când, practic, am monitorizat toate intrările în România, s-au întors 1.279.000 de cetăţeni români, iar cei mai mulţi dintre ei au venit din ţări europene, Italia, Spania, Germania, Franţa, Marea Britanie, unde a existat cea mai mare răspândire a virusului. De ce v-am spus lucrul acesta? România a fost expusă unui pericol major datorită numărului extrem de mare de români care au intrat în ţară. Noi am carantinat şi am decis izolarea la domiciliu a sute de mii de români, iar aceste decizii, de fapt, au întârziat în primă fază şi, ulterior, au redus intrarea în faza de răspândire în comunitate. Foarte puţine ţări au avut curajul să facă aşa ceva”, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Mulți români s-au întors în țară și își caută de muncă

Potrivit premierului, şi pe o evaluare a Comisiei Europene, există un risc de creştere a şomajului până la 6%.

„Tocmai din acest motiv generăm aceste măsuri economice, întrucât cea mai bună formă de protecţie a unui român este să aibă un loc de muncă”, a adăugat Orban.

Premierul a menţionat că pentru cei care nu vor reuşi să se angajeze există Legea venitului minim garantat şi până îşi găsesc un loc de muncă pot să beneficieze de anumite forme de susţinere.

„Încercăm să gândim produse şi pentru mediul urban şi pentru mediul rural, pentru a oferi posibilitatea de integrare. De exemplu, o să punem la punct o măsură activă inclusiv pentru zilieri. O să pregătim un program pentru fermieri şi chiar avem resurse pentru tinerii fermieri, pentru a demara un program de susţinere a tinerilor fermieri, cu ajutoare, mi se pare, până la 40.000 de euro pentru construcţia unei ferme. Sunt mulţi care s-au întors, în loc să se mai ducă să culeagă sparanghel sau de astea, o să încercăm să dezvoltăm programe în care să le permită să îşi deschidă o fermă în România”, a mai spus Orban.

De asemenea, se încearcă susținerea fermelor.

„Avem un program de susţinere a fermelor, mai ales a fermelor care au fost afectate în perioada respectivă. De asemenea, fermele care au fost afectate de secetă, vom acorda despăgubiri – cred că nu s-au mai acordat despăgubiri de 11 ani”, a mai spus Orban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here