luni, iunie 21, 2021
AcasăAgenda ZileiCât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea confortului locativ și sursele lor de finanțare

Cât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea confortului locativ și sursele lor de finanțare

Intenția românilor de a demara proiecte de îmbunătățire a confortului locativ crește de la an la an. Circa 72% dintre ei doresc să pornească un astfel de proiect în următorii 5 ani în timp ce 32% intenționează să facă acest lucru în următoarele 12 luni, se arată într-un studiu realizat de IRSOP pentru Asociaţia Băncilor pentru Domeniul Locativ din România (ABDLR).

Printre principalele cauze care conduc la această stare de fapt se numără:

  • Învechirea imobilelor
  • Rată scăzută de îmbunătățiri curente
  • Proporția mică de locuințe noi ce nu reușește să contracareze trendul învechire a locuințelor existente.

Cât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea confortului locativ și sursele lor de finanțare

În ceea ce privește suma necesară pe care românii vor să o investească pentru îmbunătățirea calității locuirii această se ridică la 4.800 euro în următoarele 12 luni. În anul 2017, românii au cheltuit în medie pentru îmbunătățirea confortului locativ circa 2.600 euro.

Cât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea confortului locativ și sursele lor de finanțare

Principala sursă de finanțare pentru efectuarea lucrărilor de îmbunătățire locativă o reprezintă economiile deja realizate. Apoi urmează că sursă de finanțare importantă veniturile curente. Se observă o scădere a intenției de a recurge la credit pentru rezolvarea problemelor locative. Astfel se poate concluziona că dacă românii economisesc mai mult vor avea încredere mai mare să se lanseze într-un proiect de renovare a locuinței în care stă familia lor. Prin urmare educația financiară este importantă și în ceea ce privește îmbunătățirea confortului locativ.

Cât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea confortului locativ și sursele lor de finanțare

O soluție pentru rezolvarea proiectelor locative o reprezintă noul sistem de economisire-creditare. Atractivitatea sistemului de economisire creditare este dată de dobânda fixă la credite, combinația economisire-creditare și prima de stat.

Cât cheltuiesc românii pentru îmbunătățirea confortului locativ și sursele lor de finanțare

Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) au adoptat normele metodologice de aplicare a Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului. Normele metodologice au fost publicate în Monitorul Oficial din dată de 4 martie 2019.

Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2006 privind instituţiile de credit şi adecvarea capitalului a fost publicată pe 19 iulie 2018 în Monitorul Oficial.

Acest program guvernamental având la baza nouă lege vine în ajutorul persoanelor fizice care doresc să-și îmbunătățească standardul de viață în domeniul locativ:

  • Orice cetățean român, indiferent de vârstă, poate beneficia de prima de stat (inclusiv minorii și persoanele de peste 65 ani);
  • Prima de stat rămâne la același nivel: 25% din depunerile anuale, maxim 250 euro/an;
  • Justificarea doar a primei de stat și a dobânzii aferente va fi obligatorie.

Prevederile noii legi nu se aplică retroactiv, ci doar noilor contracte de economisire-creditare, ce vor fi în vigoare, în conformitate cu nouă lege, după ce Banca Națională a României va aprobă noile caracteristici.

Pentru contractele vechi, aflate în derulare, băncile pentru locuințe vor trebuie să trateze primele de la stat pe baza vechii legislații.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate