duminică, septembrie 26, 2021
AcasăAgenda ZileiCătălin Drulă: Un contract pentru achiziția a 20 de trenuri electrice noi...

Cătălin Drulă: Un contract pentru achiziția a 20 de trenuri electrice noi va fi semnat în cel mult două luni

Un contract de achiziţii pentru 20 de trenuri electrice noi, moderne, de ultimă generaţie va fi semnat în cel mult două luni, cu opţiunea de a cumpăra încă 17, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă, potrivit Agerpres.

„Consecinţa subfinanţării cronice a sistemului feroviar nu este de ieri sau de azi sau din ultimele trei sau 6 luni, ci de 30 de ani. Ceea ce trebuie noi să facem, ca manageri, este să scoatem acest sistem din groapa în care a fost aruncat. Asta nu se poate face din gesturi sau din vorbe, ci se face cu capitalizarea masivă a acestor campanii şi cu bani de investiţii. Nu există eficientizare fără investiţii. Avem investiţii demarate şi urmează să încheiem contracte şi aici o să fie un breaking news: în cel mult două luni vom semna un contract de achiziţii pentru 20 de trenuri noi moderne, de ultimă generaţie, electrice, cu opţiune de a cumpăra încă 17. Şi eu cred că ar fi o idee absolut excelentă să cumpărăm 37 de trenuri. Iarăşi, discutăm de finanţare şi mă voi lupta ca să avem aceşti bani în principal din fonduri europene. 37 de trenuri, de rame electrice moderne cu aproximativ 350 de locuri. Asta este parte din soluţia de viitor şi nu cârpeala care se desfăşoară de ani şi ani, aş zice de zeci de ani, în care reparăm locomotive care sunt vechi de 40 de ani şi încearcă oamenii ăştia din domeniu să facă minuni cu materialul învechit”, a explicat ministrul

Ministrul Drulă a spus că aceasta este ultima șansă pe care a dat-o echipei de la Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).

„Am mare încredere că va fi semnată această licitaţie. E ultima şansă pe care am dat-o echipei de la ARF să o încheie cât mai repede. Un argument este că s-a depus o singură ofertă, pentru că au fost doar două companii – o companie europeană şi o companie din China. Companiile din China nu mai au dreptul să participe după ordonanţa de urgenţă emisă de guvern la procedurile de achiziţie publică din România, deci au o singură ofertă de evaluat, a acelei companii europene producătoare de trenuri. Nu poate să fie foarte greu. Mi-au spus că într-o lună o să încheie această evaluare şi o să-i ţin la acest termen. Eu am spus două luni, ca să putem să semnăm şi contractul”, a menţionat Drulă.

În aprilie, ARF anunţa că Alstom Feroviaria S.p.A. şi Asocierea CRRC Qingdao Sifang Co., Ltd – Astra Vagoane Călători S.A. au depus oferte în cadrul licitaţiei organizate pentru achiziţia a 20 de rame electrice RE-IR destinate transportului inter-regional de călători.

Finanţarea proiectului este asigurată din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) şi bugetul de stat, iar valoarea estimată este cuprinsă în intervalul 1,311 miliarde de lei şi 3,714 miliarde de lei (fără TVA) – contravaloarea a 20 rame electrice inter-regionale RE-IR şi mentenanţa acestora asigurată pe o durată de 15 ani, cu posibilitatea dublării cantităţii şi perioadei de mentenanţă.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate