luni, august 2, 2021
AcasăAgenda ZileiCCR sancționează modificările PSD-ALDE la Codurile penale

CCR sancționează modificările PSD-ALDE la Codurile penale

Decizia CCR cu privire la Codurile penale sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE, este de părere preşedintele Klaus Iohannis. CCR a admis sesizările formulate de USR, PNL şi de preşedintele Klaus Iohannis privind modificările aduse de Parlament Codului penal şi Codului de procedură penală.

„Decizia pronunţată astăzi de către Curtea Constituţională, prin care s-a constatat neconstituţionalitatea legilor de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, sancţionează, pentru a doua oară, demersul legislativ al coaliţiei PSD-ALDE. Această soluţie arată, o dată în plus, că modificările aduse legislaţiei penale de către coaliţia de guvernare sunt nocive şi contrare Legii fundamentale”, spune şeful statului. 

Aceste modificări ale Codurilor penale au avut drept scop protejarea infractorilor, slăbirea statului de drept şi încurajarea fenomenului infracţional şi cere coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze „pretinsa reformă din domeniul penal” şi să respingă în totalitate aceste modificări. 

„Adoptate de Parlament în numai câteva săptămâni, fără nicio fundamentare sau consultare cu sistemul judiciar şi societatea civilă, modificările asupra legislaţiei penale au avut un singur scop: protejarea infractorilor în detrimentul persoanelor vătămate, elaborarea unui întreg set de proceduri menite să slăbească statul şi să încurajeze fenomenul infracţional. În acest context, în care cele două legi au fost invalidate succesiv de către Curtea Constituţională, solicit coaliţiei PSD-ALDE să abandoneze pretinsa reformă în domeniul penal. Cer, de asemenea, Parlamentului să respingă în totalitate modificările aduse legislaţiei penale şi să revină asupra schimbărilor toxice operate deja în legile justiţiei, care s-au dovedit adevărate atentate la adresa siguranţei cetăţeanului”, spune Iohannis. 

Potrivit lui Iohannis, adaptarea legislaţiei la standardele statului de drept, inclusiv la jurisprudenţa Curţii Constituţionale, trebuie să se realizeze cu bună credinţă, transparent şi în urma evaluării aprofundate a impactului intervenţiilor legislative preconizate. Preşedintele atenţionează majoritatea parlamentară PSD-ALDE că respectarea votului cetăţenilor dat la referendumul din 26 mai este obligatorie şi că în acest sens este imperativă transpunerea cât mai urgentă în legislaţie a prevederilor Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României. 

„Am iniţiat acest Acord tocmai pentru a consfinţi voinţa suverană exprimată de cetăţenii români la referendum, în susţinerea statului de drept şi împotriva afectării independenţei sistemului judiciar. Chiar dacă PSD şi ALDE au refuzat semnarea documentului, acesta nu poate fi ignorat, iar prevederile sale trebuie duse la îndeplinire de către întreaga clasă politică”, conchide şeful statului. 

CCR sancționează modificările PSD-ALDE la Codurile penale 

Pe de altă parte, deputatul USR Stelian Ion spune că decizia Curţii Constituţionale referitoare la neconstituţionalitatea modificărilor codurilor penale este una favorabilă statului de drept, susţinând că evenimentele din ultimul timp, inclusiv cazul de la Caracal, au avut o influenţă asupra CCR. 

„Am aflat din presă decizia Curţii Constituţionale de azi referitoare la modificările codurilor penal şi de procedură penală. Sunt nişte modificări foarte periculoase, din fericire această decizie, aşa cum am aflat în urmă cu câteva minute, este una favorabilă statului de drept, să spun aşa, în sensul în care obiecţiile noastre, obiecţiile USR şi ale colegilor din Parlament, obiecţiile preşedintelui au fost admise. Rămâne să vedem din comunicatul Curţii Constituţionale dacă aceste reglementări au fost declarate în ansamblul lor neconstituţionale, cum sper eu că s-a întâmplat. Aşa cum există informaţii că motivul pentru care s-ar fi declarat neconstituţionale îl constituie faptul că nu s-au pus în acord toate prevederile declarate anterior, prin altă decizie anterioară, neconstituţionale, dacă acesta ar fi motivul, în mod normal, acest argument ar trebui să conducă la o neconstituţionalitate în integralitatea lor a acestor prevederi, ceea ce înseamnă că ar trebui luat de la zero tot. Acest proiect pică”, a spus Stelian Ion.  

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate