vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiCeartă la CCR pe bugetul României: Florin Iordache are pretenții

Ceartă la CCR pe bugetul României: Florin Iordache are pretenții

Bugetul României a devenit motiv de ceartă la CCR între reprezentanții PSD și cei ai Guvernului, pe motiv că unii vor să-și asume bugetul în timp ce alții vor să fie dezbătut și aprobat în Parlament. 

Legea bugetului de stat şi Legea bugetului asigurărilor sociale sunt două legi cărora legiuitorul constituant le-a atribuit caracter excepţional, special. Din examinarea şi coroborarea textelor constituţionale se deduce că legile bugetare sunt excluse de plano atât din modalitatea de adoptare prin procedura obişnuită, în şedinţa separată, şi asupra cărora Guvernul îşi poate asuma răspunderea, cât şi în ceea ce priveşte asumarea răspunderii Guvernului, care se circumscrie altor prevederi constituţionale”, a declarat Iordache.

Potrivit lui, legiuitorul a stabilit în mod concret modalitatea de adoptare a legilor bugetare, excluzând posibilitatea Guvernului de a abuza de procedura cu privire la asumarea răspunderii asupra unui proiect de lege. Legiuitorul constituant a instituit o partajare a atribuţiilor celor două puteri, executivă şi legislativă, precum şi o colaborare în ceea ce priveşte problematica finanţelor ţării, pentru a nu se ajunge la excluderea Parlamentului de la legiferarea Legii bugetului de stat şi a Legii bugetului asigurărilor sociale de stat.

„Vă rugăm să constataţi existenţa unui conflict juridic de natură constituţională. În acest context, semnalăm faptul că este necesar a se stabili conduita pe care autorităţile publice vizate trebuie să o adopte pentru a fi în concordanţă cu prevederile constituţionale, în sensul dezbaterii şi adoptării legii bugetare potrivit articolelor constituţionale”, a spus Iordache.

Ceartă la CCR pe bugetul României: ce spune oficialul Guvernului

Conform reprezentantului Guvernului, nu există un conflict juridic generat de procedura angajării răspunderii asupra legilor bugetare.

„Din jurisprudenţă şi însăşi definiţia conflictului juridic de natură constituţională se observă că existenţa sau inexistenţa conflictului juridic de natură constituţională nu este condiţionată de natura actului sau acţiunii exercitate de vreuna dintre autorităţile pretins aflate în conflict, iar din dispoziţiile articolului 114 din Constituţie rezultă clar că Guvernul îşi poate angaja răspunderea şi asupra unui proiect de lege, fără distincţie în ceea ce priveşte domeniul de reglementare a proiectului, respectiv natura juridică a proiectului, lege sau ordonanţă de urgenţă. În consecinţă, apreciem că în cauză nu sunt incidente prevederile articolului 146 litera ‘e’ din Constituţie, motiv pentru care apreciem că nu există un conflict juridic de natură constituţională generat de procedura angajării răspunderii Guvernului asupra legilor bugetare”, a afirmat Olivia Diana Morar, secretarul de stat în Ministerul Justiţiei.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate