vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiCine este Lia Savonea, noul președinte al CSM

Cine este Lia Savonea, noul președinte al CSM

Noul președinte al CSM – Consiliul Superior al Magistraturii – este judecătoarea Lia Savonea, care a fost aleasă pe funcție chiar azi, 12 decembrie 2018. 

Lia Savonea și-a început cariera în magistratură, după ce a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, în 1996. În 1996, şi-a început activitatea la Judecătoria Sectorului 6 Bucureşti. A exercitat şi activităţi manageriale, în calitate de preşedinte al acestei instanţe, în perioada 2001-2003, când a promovat la Tribunalul Bucureşti – Secţia I penală, secţie, pe care, de asemenea, a condus-o. 

A desfăşurat activitate de judecată exclusiv în materie penală, după 2003, în cadrul celor două secţii penale ale Curţii de Apel Bucureşti (CAB). 

Apoi, din 2009, a ocupat funcţia de vicepreşedinte al CAB, în perioada 2010-2011, preşedinte cu delegaţie, al Curţii de Apel Bucureşti, iar, începând cu anul 2012, a ocupat funcţia de preşedinte. Pe lângă activitatea de judecată şi atribuţiile manageriale, are calitatea de formator la Şcoala Naţională de Grefieri şi a participat, în calitate de membru, în comisiile de concurs organizate la nivelul Institutului Naţional al Magistraturii, fiind, de asemenea, coautor la culegerile de practică judiciară în materie penală. 

Noul președinte al CSM

Potrivit jurnaliștilor de la G4media, Savonea a reușit să coaguleze o majoritate, considerată pro-PSD, în Secția pentru judecători a Consiliului și în plen. Inteligentă și bine pregătită, Savonea este definită, însă, cel mai bine de propriile acțiuni. Spre exemplu, în noiembrie, după decizia CCR privind completurile de 5 judecători de la Înalta Curte, Savonea a pus în discuție revocarea șefei ICCJ, judecătoarea Cristina Tarcea.

Foto: Universul juridic

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate