Cîțu: Deficitul bugetar al României va crește la 8,6% în acest an

0
Economia României nu arată atât de bine români economii Impactul Covid în 2020 românia creștere economică fonduri de pensii o nouă criză economică deficitul bugetar corecție serioasă bugetară economia romaniei Comisia Europeană a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, ajungând la 3,3%

Deficitul bugetar este estimat să crească în acest an de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu. Potrivit lui, cinci puncte procentuale fiind legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi.

„Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB, la 8,6% din PIB. O majorare de cinci puncte procentuale faţă de deficitul aprobat iniţial de 3,6% din PIB. Am mai vorbit despre această influenţă asupra deficitului bugetar, de unde vine această creştere. Avem o scădere, bineînţeles, a veniturilor în buget faţă de estimat de aproape 31 de miliarde de lei. Aceasta înseamnă trei puncte procentuale. Deci din cele cinci puncte procentuale care se adaugă la deficit faţă de estimarea iniţială, trei puncte procentuale vin doar din efectul crizei, din faptul că economia trece printr-o perioadă dificilă, trece printr-o perioadă de criză şi bineînţeles este normal ca veniturile la buget să scadă”, a declarat ministrul.

În acelaşi timp, cheltuielile suplimentare la buget datorate, legate direct de criză, sunt în jur de două puncte procentuale.

„Deci cele cinci puncte procentuale suplimentare la buget în acest an sunt legate direct de perioada de criză prin care trece România astăzi. Fără această criză am fi rămas la o estimare de 3,7% din PIB şi eu cred că am fi putut să facem mai bine”, a spus Florin Cîţu.

Deficitul bugetar din România în creștere rapidă

În Europa media majorărilor este de 7,7%, ceea ce înseamnă că deficitele cresc faţă de cele estimate iniţial cu puncte procentuale. De asemenea, cele mai recente prognoze indică o înrăutăţire suplimentară a deficitelor bugetare mai ales în Zona Euro, astfel că în Franţa, creşterea este la 11,4%, iar în Italia la 11,6%.

Rectificarea prezentată este doar o propunere, care va merge vineri în şedinţa de guvern pentru a fi aprobată, adăugând că dinamica economiei în 2020 a fost reestimată de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).

„La această rectificare, Comisia Naţională de Prognoză a reestimat dinamica economiei în 2020. Contracţia pe care o estimează Comisia Europeană pentru acest an este de 3,8%, faţă de o contracţie de 1,8%. Cele două puncte procentuale vin exact din cele două luni în care economia a fost închisă. Aceasta înseamnă bineînţeles că şi PIB-ul nominal iniţial estimat a fost redus şi acesta înseamnă bineînţeles că există un impact asupra veniturilor. Deci, de aici pornim cu rectificarea bugetară, de la acest context de înrăutăţire a estimării pentru dinamica economiei României în 2020”, a mai spus Florin Cîţu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here