Configurarea României Mari, exclusă din programa de examinare la Bacalaureat

0
21
configurarea româniei mari

Aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari şi a statului român modern au fost excluse din programa de examinare la Bacalaureat, disciplina Istorie, a scris preşedintele executiv al PMP, deputatul Marius Paşcan.

„Doamne, pe mâna cui ne-ai lăsat ţara?! Unii ar vrea să şteargă istoria românilor, să o excludă din memoria generaţiilor viitoare, să o facă pierdută sau în cel mai bun caz mistificată în detrimentul realităţii… Am aflat stupefiat că pentru examenul de bacalaureat la disciplina istorie au fost excluse din programa de examinare pe care trebuie să o asimileze elevii tocmai capitolele referitoare la Primul război mondial, Marea Unire din 1 Decembrie 1918, semnificaţia Tratatului de la Trianon, adică toate aspectele fundamentale ale istoriei privitoare la configurarea României Mari şi a statului român modern. Incredibil!”, a afirmat Marius Paşcan pe Facebook.

Configurarea României Mari, exclusă din programa de examinare la Bacalaureat

El şi-a exprimat indignarea pe această temă.

„Minister al Educaţiei şi mari specialişti, chiar nu vă este ruşine?! Sau este o decizie în baza unei strategii politice premeditate, pe linia politică devoalată azi de preşedintele Klaus Iohannis, care a atacat la CCR Legea adoptată de Parlament privind Ziua Tratatului de la Trianon, pe motiv că ‘Nu rezultă cu claritate care este interesul social general vizat’. Domnule preşedinte, de când au nevoie istoria României şi evenimentele sale fundamentale de pretinsul ‘interes social’? Nu atacaţi prin similitudine şi Ziua Naţională a României la CCR, întrucât UDMR şi mulţi alţii nu au niciun interes social pentru acest eveniment?! Ce aberaţie aţi scornit şi la comanda cui?! Pretexte, domnule preşedinte, pretexte, după ce tocmai aţi pozat în patriot înfierând trocurile politice ale PSD cu UDMR care în mod real au subminat România şi continuă. Acum procedaţi exact la fel ca cei pe care v-aţi mâniat artistic în spaţiul public. A fost, se pare, doar dramaturgie şi ipocrizie. Păcat!”, a postat Paşcan.

Legea pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, trimisă la CCR

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis Curţii Constituţionale (CCR), vineri, o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii pentru declararea datei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon, informează Administraţia Prezidenţială. 

În data de 19 mai 2020, Parlamentul a transmis preşedintelui, în vederea promulgării, Legea pentru declararea zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon.

În textul sesizării către Curtea Constituţională, şeful statului arată că legea contravine atât prevederilor constituţionale referitoare la respectarea principiului separaţiei puterilor în stat şi la stabilitatea raporturilor juridice, cât şi legate de calitatea legii.

„Apreciem că stabilirea acestui conţinut, de o asemenea manieră, denotă caracterul pur enunţiativ al reglementărilor, fără ca obiectul legii să fie determinat în mod clar”, mai arată preşedintele.

Iohannis menţionează că dispoziţiile conţinute şi, în mod special, cele care ar trebui să constituie obiectul de reglementare au un caracter pur declarativ, deoarece acestea nu sunt determinate de nevoia de reglementare a unui anumit domeniu de relaţii sociale şi de specificul acestuia, ci sunt, mai degrabă, generate de dorinţa de a prestabili, fără echivoc şi într-un singur caz, declararea zilei de 4 iunie ca zi a Tratatului de la Trianon.

„Ţinând cont de toate aceste aspecte, considerăm că instrumentul juridic prin intermediul căruia este realizat acest act de declarare a zilei de 4 iunie Ziua Tratatului de la Trianon este unul eronat, întrucât această declaraţie per se nu poate fi impusă şi/sau realizată printr-o lege, ca act juridic al Parlamentului, ci se poate realiza doar printr-un act de nivel secundar, executiv/administrativ ori poate îmbrăca, eventual, forma unei declaraţii cu caracter politic”, evidenţiază Iohannis.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here