vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiConsilierul prezidenţial Elena Simina Tănăsescu a demisionat

Consilierul prezidenţial Elena Simina Tănăsescu a demisionat

Administraţia prezidenţială anunţă demisia consilierului pentru Departamentul Reformă Instituțională și Constituțională, Elena Simina Tănăsescu, în urma apariţiei unor speculaţii cu privire la eventuale presiuni exercitate asupra judecătorului Curţii Constituţionale, Petre Lăzăroiu.

Comunicatele de presă emise de Cotroceni neagă acuzaţiile aduse acesteia, însă pentru „evitarea creării unui sentiment de neîncredere în rândul opiniei publice”, Elena Simina Tănăsescu şi-a înaintat demisia în data de 20 iunie.

Discutiile au inceput după întâlnirea dintre consilierul prezidenţial şi judecătorul CCR din data de 14 iunie,  în urma căreia Petre Lăzăroiu a declarat că Elena Simina Tănăsescu i-a comunicat că şefului statului i se cere imperios de către Fundaţia VeDem Just emiterea unui decret de revocare a sa din funcţie, iar în cazul în care Klaus Iohannis ar refuza cererea, ONG-ul va deschide o acţiune în instanţă împotriva sa.

Ulterior afirmaţiilor făcute de judecător, Administraţia Prezidenţială a explicat printr-un comunicat de presă că discuţia dintre cei doi a fost strict tehnică şi nu a implicat Instituţia Preşedintelui României, speculaţiile cu privire la eventuale presiuni asupra magistratului fiind complet false şi nefondate. Mai mult decât atât, consilierul ar fi fost în concediu de odihnă în data de 14 iunie, motiv pentru care nu putea să reprezinte oficial Instituţia Prezidenţială la momentul întâlnirii.

Preşedintele Klaus Iohannis a catalogat evoluţia situaţiei drept „o denaturare din motive politice”, şeful statului având cunoştinţă despre această întâlnire, însă a manifestat certitudinea că aceste presiuni nu au existat şi că nu a luat până în prezent o decizie cu privire la revocarea lui Lăzăroiu. Ulterior acestor declaraţii, Administraţia Prezidenţială a făcut publică plângerea la adresa judecătorului CCR, petentul fiind însă o persoană fizică, nu ONG-ul VeDem Just adus în discuţie anterior. Numele persoanei care a înaintat plângerea nu a fost dezvăluit, documentul prezentat public nefiind semnat şi neavând număr de  înregistrare.

În urma acestui eveniment Curtea Constituţională a anunţat că va sesiza Comisia de la Veneţia.

Consilierul prezidenţial s-a abţinut de la comentarii, declarând doar faptul că întreaga situaţie este clar explicată prin Comunicatele de presă emise de Administraţia Prezidenţială şi că speculaţiile privind presiunile exercitate asupra judecătorului CCR „nu fac obiectul discuţiei acesteia”.

La baza evenimentelor a stat sesizarea unui vicepreşedinte al CSM conform căreia CCR ar fi trebuit să vacanteze postul ocupat de Petre Lăzăroiu, numit în 2010. Anterior însă, Lăzăroiu mai ocupase un post la CCR timp de aproape 2 ani în locul lui Petre Ninosu, care a decedat în iulie 2008. Reprezentanţii societăţii civile au reclamat faptul că mandatul acestuia ar fi trebuit să se încheie pe 4 mai 2018, având în vedere decizia CCR din 20 martie, conform căreia mandatul unui judecător nu poate depăşi 9 ani.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate