ANALIZĂ Fermierii români au un cost foarte ridicat al producţiei în actualul an agricol din cauza secetei

0
cost foarte ridicat al producţiei

Fermierii români au un cost foarte ridicat al producţiei în actualul an agricol din cauza secetei, se arată într-o analiză realizată de Clubul Fermierilor Români. 

„Analiza financiară indică acumularea de datorii restante la creditorii care au finanţat anul agricol 2019-2020, ceea ce conduce la tendinţa fermierilor de a urmări maximizarea veniturilor prin aşteptarea unor condiţii mai bune la vânzare. Constatăm în acest sens că relativ cantităţi scăzute de grâu au fost contractate şi vândute. În ciuda secetei şi a estimării de recoltă de 6,7 milioane de tone calculată de experţii Clubului (confirmată şi prin raportul Departamentului de Stat pentru Agricultură al SUA), siguranţa alimentară a României nu este nici pe departe ameninţată, ţinând cont de necesarul intern al României de maxim 180.000 tone/lună. De aici, rezultă un necesar de aproximativ 2,2 milioane tone consum intern anual”, spun reprezentantii Clubului Fermierilor Români.

Nivelul exporturilor de grâu din România în anul 2020 se ridică la un maxim de 1,1 milioane tone faţă de anul 2019, când în aceeaşi perioadă de timp, iulie şi august, au fost exportate 2,1 milioane tone.

Cuantificând necesarul intern şi ceea ce s-a exportat, ajungem la nivelul de 3,3 milioane tone, dintr-un estimat de recoltă de 6,7 milioane tone. Jumătate din estimatul recoltat (3,4 mil tone) se află în magaziile fermierilor, împreună cu partea neachiziţionată încă de procesatori din necesarul de 2,2 milioane tone destinat consumului intern, susţin reprezentanţii organizaţiei menţionate.

Cost foarte ridicat al producției vs pret mic la vânzare

„La această oră, din punct de vedere al competitivităţii, piaţa internă este peste cea de export şi, în mod firesc, prima opţiune de vânzare este piaţa internă. Preţul grâului în portul Constanţa (considerat referinţă) este de 800 lei/tonă. Ca un exemplu, menţionăm vânzarea efectuată cu câteva zile în urmă în judeţul Argeş pentru piaţa locală, pentru care preţul de vânzare a fost de 845 lei /tonă. Ţinând cont că din această locaţie până la portul Constanţa costul logistic este de 75 lei /tonă, rezultă un preţ al grâului de 920 lei /tonă”, se arată în analiza Clubului Fermierilor Români.

Piaţa bazinului Mării Negre indică preţuri mult mai mici din cauza presiunii de recoltă rusească şi ucraineană, a necesităţii vânzării în diverse destinaţii, cele două ţări fiind practic rezervoare de materie primă, în special Rusia, cu o producţie estimată de 78 milioane de tone de grâu.

O parte a exportatorilor s-au reorientat către navele cu alte origini (Ucraina, Rusia), din cauza faptului că fermierii români nu au dorit să vândă către piaţa de export. Mai mult, au fost situaţii în care a fost achiziţionat grâu din Ucraina şi adus în Constanţa pentru a încărca navele antamate deja contractual pentru export, exact din acelaşi motiv.

„Raportul navelor care au plecat, care sunt la operare, care aşteaptă ancorate în rada portului Constanţa, precum şi a celor care trebuie să sosească, ne arată din nou un nivel foarte scăzut al exporturilor de grâu din România. Conform ultimului raport naval pentru perioada 14 – 19.09.2020, suma cantităţilor de grâu contractate ne indică un nivel de 119.700 tone de grâu, o cifră extrem de mică comparativ cu anii precedenţi. În spaţiile de depozitare deţinute de fermierii membri în Clubul Fermierilor Români, există cantităţi importante şi suficiente de grâu cu destinaţie comercială şi invităm pe această cale procesatorii să îşi manifeste intenţia de cumpărare pentru asigurarea procesării, pentru că fermierii pot susţine cererea de grâu pentru piaţa românească”, spun cei din Clubul Fermierilor Români.

Vânzare cu prioritate pentru piața din România

Fermierii doresc însă o standardizare a parametrilor de calitate, o uniformizare şi simplificare a lor conform pieţelor internaţionale, precum şi termene de plată competitive în acord cu normele comerciale ale pieţelor importante, unde în mod normal termenul CAD (cash against documents) reprezintă un termen de plată de 48-72 de ore de la prezentarea facturii comerciale de marfă.

„Fermierii au vândut şi vor continuă să vândă cu prioritate către piaţa din România, în condiţii echilibrate din punct de vedere al preţului, al condiţiilor de plată şi al condiţiilor de calitate. Piaţa trebuie lăsată să se autoregleze, fără intervenţii şi fără a crea panică. Interdicţia de export din primăvară a generat panică în rândul fermierilor şi a restricţionat accesul lor la un potenţial de valorificare mai mare cu circa 30 de euro pe tona de grâu, în condiţiile în care toate opţiunile au fost excluse, în afară de procesarea internă”, potrivit analizei.

În aceste condiţii, Clubul Fermierilor Români consideră că un climat de business sănătos şi sustenabil, bazat pe acurateţe în analize, care funcţionează în condiţii de profitabilitate mutuală, poate oferi fermierilor informaţii pertinente, astfel încât aceştia să poată lua cele mai bune decizii pentru afacerile lor, pentru siguranţa alimentară a României, chiar şi în cele mai nefavorabile momente, precum cele din acest an marcat de efectele secetei asupra rezultatelor fermelor şi ale pandemiei în plan economic şi social.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here