sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiCrește din nou numărul de focare de pesta porcină în România

Crește din nou numărul de focare de pesta porcină în România

Numărul de focare de pesta porcină în România crește din nou, astfel că acestea au ajuns la 525, active în 40 de judeţe, din care 14 în exploataţii comerciale şi trei focare în exploataţii comerciale de tip A, a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

„În România, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 40 de judeţe din care în 36 de judeţe sunt afectaţi de virusul pestei porcine africane atât porcii domestici cât şi mistreţii, în două judeţe sunt afectaţi de virusul PPA numai mistreţii, iar în două judeţe sunt afectaţi numai porcii domestici. În prezent sunt active un număr de 525 de focare PPA, din care 14 focare în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A”, spun oficialii autorităţii.

În intervalul 24 – 30 septembrie 2020 au fost înregistrate 27 de focare noi de PPA în 15 judeţe şi au fost stinse 19 focare, cele mai multe în Teleorman (17 focare) şi câte unul în judeţele Olt şi Vâlcea.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.918 cazuri la mistreţi în 38 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin doi ani de la apariţia lor.

Pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor fiind respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Peste porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă acest virus are un impact dezastruos la nivel economic şi social.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate