Cum încearcă Gazprom să evite sancțiunile americane și ce probleme are în momentul de față

0

Compania Gazprom Flot a trecut nava „Akademik Cherskiy” în proprietatea  societății pe acțiuni „Fondul de proprietate termoenergetică Samara”, potrivit datelor din Registrul International rus al navelor. Prin această manevră, același  Gazprom rus încearca să evite sancțiunile americane.

Luând în considerare faptul ca АТ „Fondul de proprietate termoenergetică Samara” se află în lista persoanelor juridice legate de  Gazprom, iar membri fondatori al companiei sunt ”Gazprom Termoenergo” și  „Gazprom Interregional gaz”, acțiunile de mai sus ale Gazprom-ului nu au nici o logică. La urma urmei, la începutul construcției Nord Stream-2 de către amplasatorul de conducte „Akademik Cherskiy” se vor impune sancțiuni americane împotriva tuturor companiilor implicate în construcție și a companiilor – mamă, adică Gazprom, precum și companiilor care au vândut nave pentru construcția Nord Stream – 2, care este… același Gazprom.

 

Senatorii americani caută noi sancțiuni pentru Rusia

Senatorii americani Ted Cruz și Gene Shahin lucrează deja activ pentru extinderea sancțiunilor împotriva participanților la construcția Nord Stream-2, în timp ce conducta în sine nu a primit nici măcar avizele necesare de la Agenția Daneză pentru Energie (DEA).

Mai mult, sancțiunile propuse vor pune în pericol toate companiile implicate în implementarea PP-2, chiar dacă sunt aprobate după realizarea acestui proiect.

Acest lucru este cauzat de faptul că proiectul de lege propune aplicarea de sancțiuni începând cu decembrie 2019, adică potențial aceste sancțiuni sunt deja în vigoare, iar companiile care vor oferi asistență Nord Stream-2 sunt deja expuse riscului de sancțiuni, inclusiv companii de asigurări și porturile în care navele sunt acostate, care în viitor ar putea participa la definitivarea lucrărilor Nord Stream-2.

Finalizarea Nord Stream-2 depinde, astăzi, de mai mulți factori.

Primul este că Nordstream AG trebuie să obțină  avizul de la guvernul danez pentru construcția Nord Stream-2. Gazprom are două nave capabile să amplaseze sub mare conducta, Akademik Chersky și Fortuna. Barja Fortuna nu îndeplinește cerințele Agenției Daneze pentru Energie (DEA), conform cărora instalatorul de conducte trebuie să aibă un sistem de pozitionare dinamică prin sateliți. Fortuna are un sistem de poziționare de tip ancoră, a cărui utilizare în apele din apropierea insulei daneze Bornholm este periculoasă și complet respinsă de DEA.

În iunie, Gazprom a făcut o altă încercare de a convinge autoritatea de reglementare daneză de posibilitatea de a folosi barja Fortuna și a primit un alt refuz.

In al doilea rând, nava „Akademik Cherskiy” are o altă problemă care nu permite începerea lucrarilor si anume necesitatea de a reechipa vasul pentru instalarea țevilor de 48 de toli. Dar reechiparea nu a fost începută din cauza lipsei de asigurare pentru lucrare. Asigurarea conductelor este, de asemenea, o cerință importantă a DEA pentru admiterea vasului „Akademik Cherskiy” pentru a lucra în apele daneze.

Astfel, amenințarea cu sancțiunile americane a oprit complet lucrările planificate atât la reechiparea navei, cât și la finalizarea Nord Stream-2.

Toate acțiunile Gazprom sunt doar încercări de a nu pierde prestigiul fata de investitori străini și de a păstra valoarea acțiunilor sale

Finalizarea Nord Stream-2 (în continuare PP-2) în următorii ani nu este realistă. În acest sens, monopolul rus al gazelor poate crea doar o apărare zgomotoasă a eforturilor de finalizare a PP-2, deoarece în cazul eșecului acestui proiect, Rusia nu va pierde doar investiții de peste 20 de miliarde de dolari in conductă, ci și o pondere semnificativă a actiunilor Gazprom.

Având în vedere realitățile dure ale anului 2020 pentru sectorul petrolier și gaze rusești, reflectate în scăderea cererii de gaze, scăderea ofertelor, scăderea veniturilor și creșterea pierderilor, monopolul rus a intrat brusc pe piețele de capital străin și a împrumutat deja 3,9 miliarde de dolari în acest an. Și practic aproape jumătate din aceste fonduri au fost rambursate la împrumuturile anterioare.

Realitatea pentru Gazprom este într-adevăr tristă. Pierderea netă a Gazprom pentru primul trimestru al anului 2020 conform bilanțurilor contabile rusești s-a ridicat la 306 miliarde de ruble sau mai mult de 4 miliarde de dolari. Acesta a fost cel mai rău rezultat al Gazprom, deși compania a încheiat și anul 2019 cu o pierdere de 190 de miliarde de ruble.

Având în vedere că până la sfârșitul anului Gazprom va trebui să împrumute aproximativ 10 miliarde de dolari de pe piețele externe, compania nu poate pierde niciodată prestigiul și să se declare falită.

Acțiunile Gazprom vor pierde  brusc din valoare atunci când investitorii își vor da seama că această companie a pierdut  mai mult de 20 de miliarde de dolari, și asta doar în Nord Stream-2

Nord Stream AG nu va putea să înceapă nici să lucreze, nici să reechipeze nava sub amenințarea sancțiunilor americane.

Înainte de începerea efectivă a construcției, operatorul de proiect Nord Stream 2 AG trebuie să prezinte Agenției Daneze a Energiei (DEA) un plan de lucru actualizat, flota implicată și toată documentația necesară, inclusiv asigurarea navelor și a  lucrărilor de amplasare a  conductelor.

Deoarece acest tip de asigurare nu este, în general, asigurat de un număr mare de companii din lume, iar multe dintre ele sunt înregistrate în jurisdicțiile occidentale, riscurile pentru companiile de asigurări de a intra sub sancțiunile americane pot depăși câștigurile posibile din partea Gazprom. Companiile de asigurări ruse nu vor avea statutul și nivelul necesar de încredere din partea autorității de reglementare daneze.

Pe de altă parte, luând în considerare problema asigurării navelor lor și a lucrărilor la PP-2, cu care Gazprom s-a confruntat, obținerea autorizației DEA pentru continuarea lucrărilor la PP-2 va necesita eforturi financiare și diplomatice importante din partea Rusiei, pentru a rupe rezistența Danemarcei.

Nava Pioneering Spirit instalând conducte în apele suedeze (sursa foto: nord-stream2.com)
Nava Pioneering Spirit instalând conducte în apele suedeze (sursa foto: nord-stream2.com)

Rusia va încerca să folosească lobby-ul german și reprezentanții pro-rusi ai Bundestag-ului din partea partidelor Democrat si de Stânga, care, deloc surprinzător, au poziții semnificative în comitetul energetic și vor face tot posibilul pentru a implica Germania în confruntarea cu Statele Unite.

În același timp, pentru public, forțele trupelor informaționale ruse vor înfățișa imaginea Statelor Unite ca a unui dusman care trebuie eliminat cu ajutorul Federației Ruse, deși inamicul real este Federația Rusă.

Amânarea construcției PP-2 va accelera implementarea BALTIC PIPE

Gazprom nu a putut începe lucrul la PP-2 în această vară. În iulie-august, în zona insulei Bornholm, codul depune icrele și orice activitate în această regiune este interzisa. Având în vedere că instalarea conductei de gaz va dura cel puțin 3 luni (160 km, cu o viteză de 1,5-2 km pe zi), Gazprom nu a mai putut începe construcția în această perioadă.

Astfel, construcția se poate relua (chiar teoretic) nu mai devreme de toamnă. În acest moment, însă, va începe construcția conductei de gaz BalticPipe, care va furniza gaze din Norvegia  în Polonia.

Cum conductele pentru BalticPipe sunt deja fabricate, lucrările de amplasare pot începe în toamna anului 2020, imediat după depunerea icrelor de cod. Pentru că lungimea conductei este de doar 275 de kilometri, contractanții proiectului (cel mai probabil Elveția Allseas sau Italian Saipem, care au o experiență mai mare decât suficientă în regiune) se vor putea încadra în mai puțin de 2 luni.

Astfel, cel mai probabil, autoritatea de reglementare daneză nu va permite implementarea a două proiecte transversale în același timp, bazate în principal pe probleme de siguranță creată de om. Se va acorda preferință unei țevi baltice fără probleme, mai degrabă decât unei PP-2 problematice, care se poate fisura la toate îmbinările.

Gazprom va putea relua construcția doar în decembrie, dacă își va depăși toate dificultățile.

 

Sursele folosite:

https://www.obozrevatel.com/politics/proval-s-otmenoj-sanktsij-ili-shreder-na-sluzhbe-u-kremlya.html

https://foreignpolicy.com.ua/polityka-i-suspilstvo/severnyi-potok-2-terpyt-krushenye-pod-vodamy-baltyiskoho-moria-krutoe-pyke/

https://sprotyv.info/rassledovaniya/manipulyacii-s-pereregistraciej-sudna-akademik-cherskij-ne-spasut-gazprom-ot-sankcij-za-severnyj-potok-2

https://uc.od.ua/columns/1533/1227196

https://uc.od.ua/columns/1533/1227210

https://sprotyv.info/rassledovaniya/manipulyacii-s-pereregistraciej-sudna-akademik-cherskij-ne-spasut-gazprom-ot-sankcij-za-severnyj-potok-2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here