marți, martie 19, 2024
AcasăAdministrație publicăCurtea Constituțională din Moldova își anulează toate deciziile de săptămâna trecută

Curtea Constituțională din Moldova își anulează toate deciziile de săptămâna trecută

Curtea Constituțională din Moldova își anulează toate deciziile de săptămâna trecută, astfel că, președintele Igor Dodon salută hotărârea. 

Aceasta prevedea anularea deciziilor luate anterior cu privire la dizolvarea Parlamentului și declararea neconstituțională a Guvernului condus de Maia Sandu.

„Salut Decizia Curții Constituționale de astăzi de revizuire a hotărârilor pronunțate în data de 7-9 iunie 2019. Toate interpretările juridice defectuoase care au dus la instituirea crizei politice și instituționale în Republica Moldova au fost înlăturate. Criza politică și constituțională a fost depășită. Cu Doamne ajută!”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Cu jumătate de oră înainte de mesajul lui Dodon, președintele Curții Constituționale, Mihai Poapelungi, a declarat că CC își revizuiește și anulează hotărârile adoptate în perioada 7-9 iunie.

„Curtea Constituțională hotărăște că se revizuiesc și se anulează decizia CC nr. 83 din 7 iunie, hotărârea CC nr. 13 din 8 iunie, hotărârea CC nr. 14 din 8 iunie, hotărârea CC nr. 15 din 8 iunie, avizul CC nr. 1 din 9 iunie și avizul nr. 2 din 9 iunie. Prezenta hotărâre este definitivă”, a declarat președintele Curții Constituționale.

Curtea Constituțională preciza că la baza anulării deciziilor a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova.

„Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură”, se precizează în comunicatul Curții Constituționale.

Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de Zinaida Greceanîi dobândește calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de Maia Sandu.

În ultima săptămână a fost un adevărat tumult politici prin care s-au format două guverne, ambele crezând că iau decizii pentru binele Moldovei. Cu toate acestea, Moldova a părut împărțită de marile puteri în care fiecare avea un cuvânt de spus. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate