Decizia care ajută hipermarketurile: Românii vor consuma din import și mai scump

0
Vânzările online de alimente Ultimele decizii CNSU Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna noiembrie, pentru a şasea lună consecutiv, comparator de preţuri mâncăm mai prost dublul standard Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare calitatea produselor vândute românilor tva produse tradiționale Reducerea TVA la produsele bio și tradiționale la 5% le va ieftini și va avea un impact bugetar total de 836 milioane de lei în următorii patru ani Directiva DEuropeană privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a fost publicată dublul standard în România Casa Română de Comerț Agroalimentar “UNIREA”

Decizia care ajută hipermarketurile, cea a închiderii pieţelor agroalimentare din spaţii acoperite, va lipsi populaţia de alimente de producţie locală, iar cumpărătorii se vor orienta spre produse de import, mai puţin sănătoase, avertizează Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC), care solicită anularea acestei măsuri.

„Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, în numele producătorilor agricoli, fermieri şi membri cooperatori, îşi exprimă îngrijorarea faţă de suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise! În aceste spaţii îşi desfăşoară activitatea producători şi comercianţi autorizaţi sanitar-veterinar pentru a vinde carne şi produse din carne, peşte, brânzeturi, pâine şi produse de panificaţie. Toţi aceşti comercianţi vor fi nevoiţi să-şi închidă activitatea, iar populaţia va fi lipsită de dreptul de a achiziţiona produse de sezon, produse locale, produse perisabile, produse controlate sanitar-veterinar în favoarea unor produse de import şi mai puţin sănătoase”, spun reprezentanții AAC.

Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare atrage atenţia că măsura Guvernului ar putea încuraja piaţa neagră a produselor alimentare.

„Nu toţi producătorii agricoli au posibilitatea de a comercializa producţia prin intermediul supermarketurilor sau a magazinelor locale! Unde îşi vor valorifica producătorii agricoli producţia în condiţii de igienă şi respect pentru consumatori? Această decizia intervine la debutul sezonului rece şi nu avem cum să nu ne întrebăm dacă comercializarea produselor, care de regulă se vând proaspete, poate fi realizată în deplină siguranţă pentru comercianţi şi consumatori la exterior sau încurajăm piaţa neagră?”, spun reprezentanții agricultorilor.

Decizia care ajută hipermarketurile, duce în faliment producătorii

Producătorii şi comercianţii din pieţele acoperite au ajuns deja în prag de faliment în urma măsurilor restrictive impuse sectorului HoReCa.

„Dacă aceste pieţe agroalimentare organizate în spaţii închise vor fi închise, ce vor face producătorii şi comercianţii de produse agroalimentare care au deschise puncte de vânzare în aceste pieţe pentru comercializarea produselor proaspete, de sezon şi care deja sunt în pragul falimentului, ca urmare a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa?”, potrivit organizaţiei.

În acest context, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere Guvernului să anuleze măsura închiderii pieţelor din spaţii acoperite.

„Solicităm Guvernului României să revină urgent asupra acestei decizii, iar responsabilii să sancţioneze punctual acei administratori de pieţe care nu respectă măsurile de prevenire şi combatere a răspândirii pandemiei COVID-19, iar închiderea să fie dispusă excepţional doar acolo unde este cazul”, afirmă ei.

Din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare fac parte Federaţia Naţională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară şi Servicii Conexe din România (PRO AGRO), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) şi Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here