duminică, septembrie 26, 2021
AcasăAgenda ZileiDIICOT: A fost destructurată o rețea transfrontalieră de trafic de migranți pe...

DIICOT: A fost destructurată o rețea transfrontalieră de trafic de migranți pe ruta Turcia-Bulgaria/Serbia-România-Germania

O periculoasă grupare transfrontalieră de crimă organizată, specializată în trafic cu migranți pe ruta Turcia-Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania, a fost destructurată de autoritățile române în cooperare cu Europol, fiind reținute, în urma perchezițiilor de joi, 23 de persoane, alte 8 persoane fiind reținute în Ungaria.

Procurorii DIICOT împreună cu ofițeri de poliție judicară din cadrul mai multor structuri de combatere a crimei organizate, anunță că au efectuat joi 22 de percheziții domiciliare în București și în județele Timiș, Ialomița, Călăraşi și Ilfov, într-o cauză privind destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de trafic de migranți, trafic de droguri, trecerea frauduloasă a frontierei de stat a României și facilitarea șederii ilegale în România.

Potrivit DIICOT, în cauză s-a reținut faptul că, în perioada ianuarie 2020 – iulie 2021, s-a constituit și a acționat concentrat și interdependent, o grupare infracțională transfrontalieră, formată din cetățeni sirieni, irakieni, egipteni și români, având pe teritoriul fiecărui stat balcanic, inclusiv România, celule de crimă organizată distincte, responsabile cu efectuarea pe segmente a componentelor de recrutare, găzduire, transferare, călăuzire și transport în scopul trecerii frauduloase a frontierelor de stat ale țărilor aflate pe ruta migratorie Turcia – Grecia – Bulgaria/Serbia – România – Ungaria – Austria – Germania.

”Pe teritoriul României s-au constituit mai multe celule infracționale care au acționat în mod unitar, prin facilitarea trecerii frauduloase a frontierei sudice a României, atât cu Bulgaria cât și cu Serbia, a grupurilor ilegale de migranți, prin găzduirea temporară a acestora în diferite locații situate atât în zona adiacentă municipiului București, cât și în zona de vest a României, în scopul trecerii frauduloase a frontierei cu Ungaria, destinația finală fiind Germania” – se afirmă într-un comunicat al DIICOT.

Potrivit procurorilor, în realizarea activităților infracționale, liderii grupării organizate au racolat mai multe persoane, cu preponderență cetățeni români, cu rol de transportatori locali, care, animați de promisiunea unor câștiguri materiale într-un termen relativ scurt, au aderat la această grupare și au dezvoltat, la nivel național, propriile rețele de transportatori.

Transferurile și transporturile ilegale de migranți au beneficiat de fiecare dată de utilizarea unor autovehicule pe post de antemergător, șoferii utilizați fiind instruiți și coordonați în permanență de către organizatorii transporturilor prin transmiterea locațiilor de îmbarcare/debarcare, comunicarea în timp real a riscurilor generate de prezența în trafic a unor echipaje de poliție, precum și gestionarea resurselor necesare transporturilor.

Totodată, investigația a beneficiat de sprijinul EUROPOL, această instituție facilitând schimbul de informații și sprijinind autoritățile din țările menționate cu materiale analitice, iar, astăzi 29 iulie 2021, un reprezentat Europol s-a aflat la sediul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru suport analitic şi operațional.

A fost evidențiată mobilitatea grupării infracționale, prin deplasarea frecventă a membrilor acesteia în afara teritoriului României, fiind inițiate investigații penale de către autoritățile judiciare din Ungaria și Bulgaria față de anumiți membri ai acestei grupări infracționale, pentru transporturi ilegale de migranți efectuate în folosul grupării (8 persoane bănuite sunt în prezent cercetate în stare de arest preventiv în Ungaria).

Activitățile investigative efectuate în cauză au condus la identificarea și probarea altor activități infracționale adiacente dezvoltate de o parte a membrilor grupării, respectiv trafic de droguri de mare risc, falsificare și utilizare de documente falsificate, furt calificat, conducere de autovehicule fără permis de conducere.

Pe parcursul investigației, a fost inițiată o cooperare judiciară constantă cu autoritățile de aplicare a legii din Germania, Ungaria, Bulgaria și Serbia, în vederea documentării în ansamblu a activității infracționale dezvoltate de grupul organizat structurat pe toate componentele de transport și găzduire.

În urma perchezițiilor, au fost indisponibilizate 25 cartuşe de calibrul 7,62 mm, mai multe documente de călătorie ce aparțin unor persoane neidentificate, sumele de 20.000 euro, 1.700 lei și 1.970 dinari, peste 200 de kilograme de tutun de narghilea, documente care atestă tranzacţii bancare, mai multe telefoane şi cartele sim. Totodată, au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 6 autoturisme şi 2 automarfare.

La sediul DIICOT – Structura Centrală, vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 23 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Ilfov, al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, al I.T.P.F. Timișoara și al unor echipaje de jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române – Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș”. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Totodată, pe perioada documentării, operațiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Inspectoratului General pentru Imigrări, se mai precizează în comunicatul DIICOT.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate