Dosarul 10 august s-a redeschis. Se reîncepe urmărirea penală a foştilor şefi din Jandarmerie

0
Vicepremierul Mihai Fifor, ministru interimar al Afacerilor Interne, a reluat joi seara apelul către participanţii la manifestaţiile anunţate pentru data de 10 august dosarul protestelor din 10 august Se extind acuzațiile în dosarul protestelor din 10 august, astfel că parchetele militare au mai pus încă două fapte Carmen Dan „învață” Parchetul General OUG 7/2019 proteste 10 august Dosarul protestelor din 10 august. Aurelian Bădulescu ar putea fi audiat violenţe împotriva jandarmilor cătălin paraschiv proteste 10 august

Dosarul 10 august s-a redeschis și se reîncepe urmărirea penală a foştilor şefi din Jandarmerie, a declarat procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare.

Prin această decizie, a fost redeschisă urmărirea penal faţă de:

  • colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române;
  • maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti;
  • colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române;
  • comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

Şefa DIICOT a admis plângerile formulate de mai mulţi petenţi împotriva ordonanţei de clasare şi a decis redeschiderea urmăriri penale sub aspectul săvârşirii de către Sebastian Cucoş, Laurenţiu Cazan, Cătălin Sindile şi Mihai Dan Chirică a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Dosarul se va redeschide sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, fals intelectual şi uz de fals.

Dosarul 10 august s-a redeschis. Tentativa de lovitură de stat s-a clasat

Pe de altă parte, procurorul şef al DIICOT a menţinut soluţia de clasare privind o tentativă de lovitură de stat.

Dacă această decizie de redeschidere parţială a anchetei va fi aprobată de un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul va fi declinat la Secţia Parchetelor Militare.

Decizia conducerii DIICOT vine după ce peste 57.000 de cetăţeni au semnat o petiţie lansată de Comunitatea Declic, prin care se solicita procurorului general, Gabriela Scutea, redeschiderea dosarului 10 august şi anchetarea celor care au dat dispoziţii pentru agresarea şi gazarea protestatarilor paşnici.

De altfel, ordonanţa de clasare a dosarului 10 august a fost criticată dur de către reprezentanţii societăţii civile, dar şi de oamenii care au participat la protestul din Piaţa Victoriei.

În ordonanţa de clasare, DIICOT susţinea că a existat o complicitate morală a protestatarilor paşnici din Piaţa Victoriei, care nu s-au delimitat de cei care au exercitat violenţe asupra forţelor de ordine, ci chiar s-au amuzat.

Mai mult, DIICOT spunea că nu toate victimele colaterale ale violenţelor din Piaţa Victoriei au fost şi victime inocente.

Procurorii arătau că încercarea jandarmilor de a-i extrage din mulţime pe cei violenţi a înregistrat un eşec, mai ales din cauza atitudinii protestatarilor paşnici.

DIICOT mai spunea că, în ciuda apelurilor repetate adresate protestatarilor paşnici de a se delimita de persoanele care se manifestau violent, primii chiar ”s-au amuzat” de violenţele exercitate împotriva forţelor de ordine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here