Studiu pe dublul standard al alimentelor: Comisia europeană nu a găsit mari nereguli

0
România a început anul cu una dintre cele mai mari creșteri de prețuri din UE, după ce a înregistrat o inflație de 2%, potrivit Eurostat.  Vânzările online de alimente Ultimele decizii CNSU Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut în luna noiembrie, pentru a şasea lună consecutiv, comparator de preţuri mâncăm mai prost dublul standard Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare calitatea produselor vândute românilor tva produse tradiționale Reducerea TVA la produsele bio și tradiționale la 5% le va ieftini și va avea un impact bugetar total de 836 milioane de lei în următorii patru ani Directiva DEuropeană privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar a fost publicată dublul standard în România Casa Română de Comerț Agroalimentar “UNIREA”

Comisia Europeană a publicat rezultatele unei campanii paneuropene de testare a produselor alimentare, care arată că unele produse au o marcă identică sau similară, având o compoziție diferită. Cu toate acestea, România nu a participat la acest studiu, deși marii politicieni, printre care și Liviu Dragnea spunea că nu acceptă produse de slabă calitate în țară. 

Comisia Europeană a pornit diferite inițiative și a publicat astăzi un studiu care urmărește testarea produselor alimentare în UE, folosind aceeași metodologie, pentru a înțelege mai bine calitatea duală a produselor alimentare în UE.

Analizând aproape 1.400 de produse alimentare în 19 țări din UE, studiul efectuat de serviciul intern de știință și cunoștințe al Comisiei, Centrul Comun de Cercetare, arată că 9% dintre produsele comparate diferă în compoziție, deși ambalajul din față era identică.

Alte 22% din produsele cu o compoziție diferită au avut o față similară. Studiul nu a arătat un model geografic consistent.

Pe baza noii metodologii elaborate, autoritățile naționale competente vor putea efectua acum analiza de la caz la caz necesară pentru a determina practicile înșelătoare interzise de legislația UE privind protecția consumatorilor.

„Unii europeni consideră că produsele alimentare pe care le cumpără sunt diferite, poate chiar mai rău decât cele disponibile în altă parte. ajutați în mod obiectiv evaluarea amplorii acestor diferențe pe piața unică Rezultatele sunt amestecate: în timp ce sunt fericit că nu au găsit nicio dovadă a unei diviziuni Est-Vest în compoziția produselor alimentare de marcă, mă îngrijorează că au descoperit până la un an a treia dintre produsele testate având compoziții diferite, fiind în același timp identice sau similar”, a declarat Tibor Navracsics, comisarul pentru educație, cultură, tineret și sport, responsabil pentru Centrul Comun de Cercetare.

Pe de altă parte, Věra Jourová, comisarul pentru justiție, consumatori și egalitatea între sexe spune că nu vor exista standarde duble în piața unică a Europei.

„Cu noile legi penalizând calitatea duală și întărirea mâinilor autorităților consumatorilor, avem instrumentele necesare să pună capăt acestei practici. Consumatorii europeni vor putea să-și facă cumpărăturile cu toată încrederea că ei cumpără ceea ce văd”, spune comisarul european.

Principalele descoperiri in cazul cercetării pe dublul standard

Studiul a evaluat 1.380 de eșantioane din 128 de produse alimentare diferite din 19 state membre. Eșantionul nu este totuși reprezentativ pentru vasta diversitate a produselor alimentare de pe piața UE. Studiul a constatat că:

În majoritatea cazurilor, compoziția a corespuns modului în care au fost prezentate produsele:

23% dintre produse au un ambalaj identic și o compoziție identică, iar 27% dintre produse au semnalat compoziția diferită în diferite țări ale UE. 9% dintre produsele prezentate ca fiind identice în întreaga UE aveau o compoziție diferită: aveau un ambalaj identic, dar o compoziție diferită.

Alte 22% din produsele prezentate într-un mod similar au avut o compoziție diferită: aveau un ambalaj similar în față, totuși o compoziție diferită.

Nu există un model geografic coerent în utilizarea aceluiași ambalaj sau a unui ambalaj similar pentru produsele cu compoziții diferite. Mai mult, diferența de compoziție găsită în produsele testate nu reprezintă neapărat o diferență în calitatea produselor.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.