joi, martie 28, 2024
AcasăAdministrație publicăFamilia fostei consiliere a Olguței Vasilescu a primit contracte publice de 5...

Familia fostei consiliere a Olguței Vasilescu a primit contracte publice de 5 milioane de euro în Dolj

Odată cu ascensiunea politică și administrativă a Olguței Vasilescu în fruntea Craiovei și a PSD Dolj, afacerile familiei fostei sale consiliere au început să primească milioane de euro de la instituțiile publice locale sau centrale.

Mai mult, fosta consilieră a primăriței Olguța Vasilescu a primit în 2016 de la președintele PSD Dolj – aceeași Olguța Vasilescu – și sansa de a fi aleasă deputat.

Firma soțului a făcut afaceri de cinci milioane de euro, după ce Olguța Vasilescu a fost aleasă primar al Craiovei și a devenit tartor în PSD Dolj. De altfel, aceasta a fost și nașa de cununie pentru fosta sa consilieră, actual deputat.

Eliza Peta-Stefanescu
Eliza Peta-Stefanescu

Deputata PSD Eliza Mădălina Peța Ștefănescu s-a măritat în 2017 cu Sorin Costin Ștefănescu, un afacerist din Dolj. Cei doi sunt finii Olguței Liei Vasilescu și ai lui Claudiu Manda.

Încă înainte de căsătorie, firma Remex din Ișalnița, deținută în acte de Sorin Costin Ștefănescu, a început să câștige contracte cu instituții publice din județ.

Deputata Peța a fost cununată de cuplul Olguța Vasilescu și Claudiu Manda, înainte de a fi aleasă parlamentar a fost consiliera lui Vasilescu la primăria Craiova.

Potrivit ultimei declarații de interese, anul trecut, firma Remex din Ișalnița, unde Costin Ștefănescu este director general (acționar cu 90%) și de la care acesta a încasat în 2019 venituri de 144.000 de lei, avea 13 contracte de lucrări publice în valoare totală de 5,5 milioane de euro.

Potrivit portalului confidas.ro, firma Remex a avut anul trecut o cifră de afaceri de 7,9 milioane de lei, 38 de angajați și un profit de 282.000 de lei.

Afaceri în Dolj

Contractanții sunt instituții publice din județul controlat administrativ de Olguța Vasilescu, președintele PSD Dolj.

Astfel, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Dolj  a plătit în septembrie 2017 suma de 20.000 de lei pentru lucrări de vopsitorii și pentru un covor sanitar.

Comuna Ghercești a achitat 354.000 de lei către Remex pentru forarea unui puț la stația de apă, iar comuna Ișalnița 224.000 de lei pentru realizarea unui sens giratoriu. Ișalnița este condusă de primarul Ovidiu Flori.

Comuna Talpas a plătit 719.000 de lei pentru „construcții și instalații”, Consiliul Județean Dolj 1,4 milioane de lei pentru „lucrări de reparații curente la construcții” și 330.000 de lei reparații la spitalul de urgențe Craiova. Un acord cadru în valoare de 12 milioane de lei a fost semnat pe 4 ani cu cu primăria din Craiova, pentru care Remex s-a angajat anvelopeze o parte din fațadă.

În funcție de codul Caen, Remex a fost în 2016 în topul firmelor din județ, având o cota de piață de 21,8 %.  În 2016, Olguța Vasilescu era în ultimul an din mandatul de primar al Craiovei.

Mai este sau nu Flori primar?

În mai 2015, Agenția Națională de Integritate (ANI) anunţa că primarul comunei Ișalnița, Ovidiu Flori, s-a aflat în stare de incompatibilitate aproape 4 ani.

Potrivit ANI, Ovidiu Flori „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2 octombrie 2009 – 4 iulie 2013, întrucât a deținut, simultan cu funcția de viceprimar (mandatul 2008 – 2012), respectiv cu cea de primar (mandatul 2012 – 2016), și funcția de administrator al SC Servicii Publice Ișalnița SRL”. Societatea respectivă, care se ocupă cu activități de difuzare a programelor de televiziune, a fost înființată în octombrie 2009 de Consiliul Local Ișalnița. Prefectura a semnat un ordin anul trecut prin care primarul era demis, însă acesta a atacat în instanță decizia. Pe 19 martie 2020, Tribunalul Dolj a respins, definitiv, acțiunea ca neîntemeiată.

În aceste condiții, am întrebat prefectura Dolj ce demersuri a făcut pentru a constata încetarea mandatului primarului Flori.

„Având în vedere că prin soluția Tribunalului Dolj s-a dispus respingerea acțiunii, instituția noastră nu are obligația efectuării niciunui demers, Ordinul prefectului nr. 357/12.12. 2019 producând efecte în continuare”, se arată în răspunsul Prefecturii Dolj. Altfel spus, Prefectura consideră că Ovidiu Flori este demis încă de la sfîrșitul anului trecut. Cu toate acestea, în urmă cu o săptămână, pe site-ul primăriei el apărea în continuare ca ales al comunității. Acum pagina electronică a instituției nu mai este funcțională, fiind afișat anunțul că „Site-ul întâmpină dificultăți tehnice”.

Odă primarului, nașul soților Olguța și Claudiu Manda

Pe pagina de Facebook a comunei, ultima postare este un articol laudativ care preamărește realizările lui Ovidiu Flori, articol apărut pe un site local pe 23 iulie 2020, Flori fiind prezentat ca primar în funcție.

Nasul sotilor Manda-Vasilescu, Ovidiu Flori
Nasul sotilor Manda-Vasilescu, Ovidiu Flori (stânga)

Dacă deputata Peța Ștefănescu a fost nășită de Olguța Vasilescu și de Claudiu Manda, cei din urmă au fost nășiți de Ovidiu Flori, primarul de Ișalnița care a deținut pentru o scurtă perioadă și mandatul de secretar de stat în ministerul Transporturilor. Soția sa, Iuliana Larisa, este consilier superior în ministerul Fondurilor Europene.

Am întrebat-o pe deputata Peța dacă succesul în afaceri al soțului său se datorează prieteniei cu Olguța Vasilescu și cu fostul primar Ovidiu Flori, însă aceasta nu a răspuns solicitării noastre.

Ascensiunea Olguței, talismanul afacerilor familiei consiliere

Unul dintre cele mai importante contracte primite de firma familiei fostei consiliere a fost în 2014. Reamintim că Olguța Vasilescu a devenit primar al Craiovei în iunie 2012, iar organizația PSD Dolj este condusă de aceasta cu mână fier.

În august 2014, aceeași firmă primea din partea Primăriei Craiova un contract cadru în valoare de 21,9 milioane de lei, pe o durată de 4 ani, pentru reabilitarea tuturor școlilor din municipiu.

Firma lui Ștefănescu a reabilitat și școala gimnazială din Tălpaș, în aprilie anul trecut, pentru 160.000 de euro.

Prin procedură simplificată, aceeași firma a câștigat, în februarie 2018, o lucrare de Execuție lucrări pentru obiectivul reparație capitală sediu Rectorat corp A pentru 215.000 de euro, alți 510.000 de euro fiind încasați, prin procedură simplificată, de la spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, decontul fiind realizat de Consiliul Județean Dolj.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate