sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAdministrație publicăGripa aviară ar putea ajunge în România din Polonia

Gripa aviară ar putea ajunge în România din Polonia

Autoritățile române iau măsuri pentru a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evoluează în Polonia. 

În acest sens, au fost informaţi operatorii economici care derulează operaţiuni de comerţ intracomunitar cu păsări vii, ouă pentru incubaţie, produse şi subproduse de pasăre, despre apariţia şi fermele unde evoluează focarele de gripă aviară în Polonia, potrivit ANSVSA.

Totodată, sunt informaţi şi crescătorii de păsări despre situaţia epidemiologică apărută în spaţiul comunitar, pentru respectarea măsurilor de biosecuritate.

„ANSVSA a dispus structurilor teritoriale efectuarea de controale, la destinaţie, în fermele de păsări vii, ouă pentru incubaţie, unităţilor care produc, depozitează şi comercializează produse şi subproduse de pasăre cu origine Polonia, pe teritoriul României, verificându-se trasabilitatea produselor şi subproduselor de pasăre (carne, ouă, produse din ouă) provenite din Polonia, inclusiv verificarea originii acestora, modului de marcare a ouălor, în sensul de a nu proveni din ferme supuse restricţiilor”, spun oficialii ANSVSA. 

Gripa aviară paște România 

De asemenea, sunt verificate documentele însoţitoare, care trebuie să ateste originea şi conformitatea loturilor de ouă cu cerinţele legislaţiei Comunitare relevante şi respectarea cerinţelor generale şi specifice de igienă.

Instituţia monitorizează permanent, prin sistemele informatice de alertă (ADNS), existente la nivelul Comisiei Europene, apariţia şi evoluţia focarelor, precum şi neconformităţile apărute în comerţul intracomunitar cu produse şi subproduse de pasăre (RASFF), precum şi transporturile de păsări vii şi de ouă pentru incubaţie (sistemul TRACES), având ca destinaţie România, în cadrul comerţului intracomunitar.

„Până la această dată nu au fost notificate, prin sistemele menţionate, neconformităţi cu privire la păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din pasăre”, susţin reprezentanţii ANSVSA.

De asemenea, în urma discuţiilor purtate de preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, cu conducerea Serviciilor veterinare din Polonia, au fost oferite asigurări că au fost aplicate toate măsurile legale, iar din zonele supuse restricţiilor nu au fost trimise spre comercializare în România păsări vii, ouă de incubaţie, produse şi subproduse din păsăre.

De asemenea, ANSVSA a fost informată de către Comisia Europeană /Directoratul G – Crisis management in food, animals and plants, despre măsurile de protecţie şi restricţiile impuse în focarele de boală din Polonia.

„Autorităţile veterinare din statele membre au început aplicarea de măsuri, conform Directivei 2005/94/CE a Consiliului, pentru a preveni eventuala răspândire a virusului influenţei aviare H5N8 în alte exploataţii de păsări din statul afectat şi din celelalte state membre, cu precădere cele care achiziţionează păsări, carne şi oua din Polonia. În procent de risc, România este prima pe listă, datorită cantităţilor de sute de tone intrate săptămânal în ţară şi sute de mii de ouă. Prima restricţie corectă pe care o solicităm ar fi suspendarea achiziţiilor de carne şi ouă până la aplicarea măsurilor stabilite de Comisia Europeană, cu scopul protejării consumatorului român, ştiind faptul că virusul influenţei H5N8 poate trece la om”, precizau reprezentanţii ACEBOP

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate