IMM Invest, programul cu care liberalii vor să repornească economia

0
Deficitul bugetar va urca titluri de stat tezaur cea mai mare rată a inflațieicastel de nisip Situația economică din România revoluție industrială Ministerul Finanțelor afundă România în datorii fără precedent, după ce a propus majorarea cu 4 miliarde de euro economia românească investiții în 2019 un buget realist Fără bugete pentru administrațiile locale și județene Populismul politic deficit bugetar economia romaniei

IMM Invest, cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, a fost demarat azi, program prin care se dorește repornirea economiei, a declarat ministrul Finanţelor, Florin Cîţu.

„Azi, la ora 10:00, am început cel mai amplu program de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii din România, IMM Invest. Printr-un singur click şi completarea unui formular, întreprinderile mici şi mijlocii din România au azi acces la credite garantate pentru investiţii şi capital de lucru garantate cu până la 90%. Astfel, Guvernul României porneşte al treilea program important în această primă fază. După programul cu şomajul tehnic, amânarea ratelor clienţilor la bancă, începem IMM Invest. Acest program este important nu numai prin dimensiune şi caracteristici. Intrăm cu acest program în etapa a doua, etapa de repornire a economiei”, a spus ministrul Finanţelor.

Faţă de celelalte două programe, IMM Invest nu are nicio condiţionalitate, ci se adresează tuturor companiilor mici şi mijlocii din România, nu doar celor care au fost afectate de criza de coronavirus.

„Este un program ce poate fi accesat tot timpul anului, dar implicaţiile sunt pe termen lung. Este un program prin care începem repornirea economiei. IMM Invest, alături de programul care se finalizează prin Eximbank pentru companiile mari, similar, sunt primele două măsuri pe care le luam pentru a reporni economia”, a mai spus Cîţu.

IMM Invest, un program de 15 miliarde de lei 

Plafonul de garantare în cadrul acestui program este de 15 miliarde lei şi este o schemă de ajutor de stat care a fost aprobată de Comisia Europeană. Creditele sunt garantate cu până la 90%, în funcţie de destinaţie, dacă sunt capital de lucru sau investiţii.

„Calculele noastre arată că avem un grad de multiplicare de minim 75 miliarde lei în economie şi în prima fază, direct, vor fi susţinute aproximativ 600.000 de locuri de muncă. Nu există comisioane. Comisioanele şi dobânzile sunt suportate de Guvernul României. O altă diferenţă faţă de ce s-a întâmplat până acum şi de aceea spuneam că este cel mai important program din ultimii 30 de ani. Până acum suma pe care puteam să o acordăm pe companie prin astfel de programe aprobate de Comisia Europeană era de maximum 200.000 de euro. Prin acest program este pentru prima oară când Comisia Europeană ne-a acordat şi putem să dăm această facilitate pentru o sumă de 800.000 de euro pe companie. Ceea ce este o diferenţă enormă şi arată clar că este un program care doreşte să repornească încă de pe acum economia”, a menţionat şeful de la Finanţe.

De asemenea, el a mai spus că nu există un termen limită şi nici nu se aplică regula primul venit – primul servit. Programul se va derula pe tot parcursul anului până la 31 decembrie, iar dacă va fi nevoie plafonul va fi suplimentat, în funcţie de evoluţia acestuia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here