vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiLiberalii vor introducerea votului prin corespondenţă la prezidențiale

Liberalii vor introducerea votului prin corespondenţă la prezidențiale

Liberalii propun Comisiei speciale pentru elaborarea legislaţiei electorale un proiect care prevede introducerea votului prin corespondenţă la alegerile prezidenţiale şi europarlamentare, a anunțat liderul deputaților PNL-iști. 

De asemenea, liberalii vor ca votarea să fie prelungită timp de 3 zile şi creşterea numărului de secţii de votare.

„PNL a pus pe masa Comisiei speciale pentru modificare legislaţiei electorale un proiect care preia solicitările preşedintelui pentru facilitarea votului celor care se află peste graniţele ţării, o iniţiativă care întăreşte dreptul fundamental la vot pentru români oriunde se afla, în afara graniţelor sau în interiorul ţării. În sensul acesta, PNL propune Comisiei speciale ca votul prin corespondenţă să se aplice şi alegerilor prezidenţiale, cât şi alegerilor pentru Parlamentul European. În acelaşi timp, votul să poată să fie prelungit la trei zile, în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, să crească numărul secţiilor de votare acolo unde dreptul la vot a fost blocat şi, în acelaşi timp, în fiecare secţie de votare să existe minim 5 cabine de vot”, a mai spu Turcan.

Nu în ultimul rând, o propunere esenţială a PNL este ca programul de vot să poată să fie prelungit şi după ora închiderii urnelor, la propunerea preşedintelui de secţie de votare, cu acordul Biroului de circumscripţie şi decizia Biroului Electoral Central. 

Liberalii doresc ca până la sfârşitul sesiunii extraordinare din 5 iulie modificarea la legislaţia electorală să fie operată şi să se asigure la alegerile prezidenţiale condiţiile pentru dreptul fundamental la vot pentru români în afara ţării, cât şi în interiorul ţării. 

„Vreau să cunoaşteţi faptul că PNL, împreună cu USR şi colegi din Parlament, strânseseră deja semnături pentru sesiune extraordinară astfel încât vorbele să se transforme în realitate şi angajamentul luat de cei care au majoritatea în Parlament să fie dus la bun sfârşit – şi anume ca legislaţia electorală să fie cu adevărat modificată, să nu fie doar mimare a intenţiei de respectare a drepturilor românilor şi în alegerile prezidenţiale condiţiile pentru facilitarea dreptului la vot să fie îndeplinite”, a adăugat Turcan. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate