Isărescu pune capăt certei dintre PSD și PNL pe moneda națională

0
5
Politica fiscală haotică Noua conducere BNR mugur isarescu

PNL și PSD s-au certat zilele acestea pe evoluția monedei naționale, social-democrații afirmând că este pentru prima oară în istoria leului când se apreciază după ce un Guvern este dat jos. Astăzi, guvernatorul BNR, a declarat că evoluția leului nu are nici o legătură cu căderea guvernului Orban. 

„Cred că în primul rând trebuie înţeles că piaţa valutară are mulţi determinanţi şi faptul că ne-am obişnuit ca un eveniment politic sau altul să aibă impact imediat asupra pieţei valutare nu este o percepţie eronată, pentru că evenimentele politice categoric că influenţează piaţa, dar evenimentele politice nu sunt singurele. În ultimele zile, din datele noastre, sunt unele informaţii pe care le obţinem şi noi cu o anumită greutate, a acţionat în principal faptul că pe piaţa monetară aşa cum se întâmplă de obicei între 25 ale lunii precedente – 5-10 luna curentă apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populaţia, toate îşi plătesc impozitele la stat, dările la stat şi atunci în contul Ministerului de Finanţe de la Banca Naţională a României apare un surplus”, a declarat Mugur Isărescu.

Guvernatorul și-a continuat discursul afirmând că este ca și cum banca centrală ar scoate din circulație acei bani. 

„E ca şi cum ar steriliza banca naţională banii respectivi. Ei ies din circulaţie. Am mai dat explicaţia asta, acum simplific. Şi când pe o asemenea situaţie apare un vânzător mai important şi asta pot să vă garantez că de data asta nu am fost noi, Banca Naţională, a fost un client. Pot să bănuiesc, dar ce spun în continuare este pură speculaţie, că s-o fi gândit şi el „pică Guvernul, se depreciază cursul, hai să vând acum o sumă mai mare ca să câştig”, oricine vrea să câştige mai mult, dar nu s-a întâmplat. A vândut mai mult şi s-a apreciat cursul”, a spus Mugur Isărescu.

Potrivit lui, acesta a vândut valuta timp de câteva zile. De asemenea, guvernatorul BNR a spus că piaţa leului nu este una foarte adâncă şi când cineva vine cu 100 de milioane sau 200 de milioane de euro şi le vinde poate să mişte cursul.

„Nu numai situaţia politică are impact pe piaţa valutară. Şi doi, bănuiesc că şi cei de pe piaţa valutară, investitorii erau obişnuiţi cu…cam asta am citit în presă astăzi ne-am vaccinat la situaţia politică, suntem obişnuiţi la asemenea ştiri”, a declarat Mugur Isărescu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here