Laurențiu Baranga, șeful Oficiului National de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, anchetat pentru înșelăciune

0

Laurenţiu Baranga, șeful Oficiului National de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), este cercetat pentru înșelăciune, potrivit Ministerul Finanţelor Publice. Instituția a anunțat că acesta și-a dat demisia încă de joi, care a fost înaintată la Ministerul Finanţelor Publice.

Laurenţiu Baranga fusese numit în funcţia de preşedinte al ONPCSB printr-o Hotărâre publicată în Monitorul Oficial din 4 septembrie 2020, pentru o perioadă de patru ani, acesta înlocuindu-l pe Daniel-Marius Staicu.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice – IGPR, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, au efectuat o percheziţie domiciliară în municipiul Râmnicu Vâlcea.

Activitatea se desfăşoară la domiciliul declarat al lui Baranga, cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune, informează Poliţia Română.

„Persoana în cauză este cercetată pentru inducerea şi menţinerea în eroare a mai multor instituţii publice, prin depunerea la dosarul de angajare a unor documente de studii falsificate şi care ulterior au fost desfiinţate de către instanţele judecătoreşti competente. Facem precizarea că, în baza documentelor de studii falsificate, persoana cercetată a ocupat o funcţie importantă în cadrul unei instituţii publice, activează în cadrul unor instituţii de învăţământ superior, iar în prezent deţine o funcţie publică de rang înalt”, mai anunță Poliția Română.

Prejudiciul reclamat până în prezent este de peste 640.000 de lei, reprezentând indemnizaţiile brute încasate de la unii angajatori, urmând a fi completat în funcţie de întregul material probator ce se va administra în cauză.

Laurențiu Baranga va fi condus la sediul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pentru desfăşurarea activităţilor specifice de urmărire penală. Operaţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române

Cine este Laurențiu Baranga, acuzat de înșelăciune

Laurențiu Baranga a obținut diploma de bacalaureat la 32 de ani, în 1999, ca absolvent al Colegiului Tehnic Dimitrie Leonida din București. După nouă ani a absolvit Facultatea de Management la Universitatea Ecologică, iar în 2011 a obținut titlul de doctor în management la Universitatea Valahia.

Din 2012 este conferențiar universitar la Facultatea de Științe și Inginerie din Alexandria.

Din 2016 este membru ARACIS, având atribuții în evaluarea programelor de studii și a instituțiilor de învățământ superior.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here