vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAdministrație publicăLegea achiziţiilor publice şi achiziţiilor sectoriale blochează investiţiile

Legea achiziţiilor publice şi achiziţiilor sectoriale blochează investiţiile

Legea achiziţiilor publice şi achiziţiilor sectoriale blochează investiţiile şi generează lucrări de mântuială, din acest motiv trebuie simplificată şi modificată, a declarat deputatul UDMR Covasna, Marton Arpad. 

Modificările propuse de UDMR la această lege, vizează, printre altele, eliminarea criteriului celui mai scăzut preţ la stabilirea câştigătorului unei licitaţii, reducerea procedurilor şi stipularea unor căi de atac împotriva contestatarilor de profesie, care blochează achiziţiile. 

„Din punctul nostru de vedere, cele trei probleme aici sunt: unu, preţul cel mai mic care bate totul şi care duce la lucrări de mântuială, la imposibilitatea realizării investiţiei, pentru că omul pune un preş cu care nu poate realiza. A doua problemă este birocraţia, legislaţia stufoasă, atât internă, cât şi internaţională, o preluare greşită, ca de obicei, a directivelor şi regulamentelor din Uniune”, spune deputatul. 

Potrivit lui, noi ne legăm de mâini şi de picioare mult mai mult decât ne solicită cineva.

„A treia problemă este această interminabilă posibilitate de contestaţie, prin care se pot bloca ani de-a rândul, chiar şi de către oameni care nu au nicio treabă cu investiţia respectivă, nici nu doresc să facă investiţii, nici nu au participat. Şi credem că asta trebuie stopat dacă vrem să facem investiţii, altfel ajungem acolo, de exemplu, că de la Sibiu până la Nădlac nu se ajunge pe autostradă, deşi se poate construi din bani europeni, pentru că există o societate civilă care ştie de nişte lilieci”, a mai spus Marton Arpad. 

Potrivit lui, propunerile de modificare a Legii achiziţiilor publice se află în prima fază de dezbatere în Camera Deputaţilor, care, în acest caz, este forul decizional. 

„Punctul nostru de vedere este clar – legislaţia actuală nu e bună, blochează investiţiile şi duce la nişte lucrări proaste, ca atare ea trebuie să fie modificată. Reducerea importantei, la nivelul Directivei, a preţului minim, reducerea procedurilor şi introducerea posibilităţii de atac în instanţă, inclusiv cu posibilitatea de a plăti cel care contestă pe degeaba, pentru că sunt chiar oameni de profesie care atacă orice, ori participă, ori nu la licitaţii”, a mai spus Arpad.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate