Ministerul Finanțelor afundă România în datorii fără precedent

Situația economică din România revoluție industrială Ministerul Finanțelor afundă România în datorii fără precedent, după ce a propus majorarea cu 4 miliarde de euro economia românească investiții în 2019 un buget realist Fără bugete pentru administrațiile locale și județene Populismul politic deficit bugetar economia romaniei
Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!


Ministerul Finanțelor afundă România în datorii fără precedent, după ce a propus majorarea cu 4 miliarde de euro a Programului – cadru de emisiuni de titluri de stat Medium Term Notes (MTN), de la 27 la 31 miliarde de euro.

Statul are nevoie de acești bani pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada 2019-2020. 

„Pentru acoperirea nevoilor de finanţare de pe pieţele externe pentru perioada 2019-2020 şi luând în considerare suma rămasă disponibilă de 0,022 miliarde euro se impune majorarea valorii totale a Programului MTN, cu suma de 4 miliarde euro. Facem menţiunea că în perioada 2019-2020 vor ajunge la maturitate euroobligaţiuni în valoare de 3,5 miliarde euro (1,5 miliarde EUR în noiembrie 2019 şi 2 miliarde euro în septembrie 2020). Deoarece plafonul Programului MTN se eliberează la momentul rambursării unor obligaţiuni, în calculul majorării plafonului programului s-a avut în vedere faptul că aceste scadenţe sunt la finalul fiecărui an, iar emisiunile noi de euroobligaţiuni se realizează în funcţie de condiţiile de piaţă, cel mai probabil în prima parte a anului şi în al treilea trimestru”, spun oficialii din ministerul Finanțelor. 

Decizia de a majora plafonul pentru împrumuturi pe pieţele externe ține și de necesitatea continuării consolidării rezervei financiare în valută a trezoreriei cu scopul de a proteja finanţele publice de eventualele şocuri externe care ar putea determina creşterea dobânzilor titlurilor de stat pe piaţa internă. 

Alte motive care au determinat decizia de majorare a sumelor sunt necesitatea atragerii surselor financiare de pe pieţele externe pentru acoperirea deficitului bugetar şi refinanţarea datoriei publice şi necesitatea asigurării cadrului legal care să permită utilizarea plafonului aferent Programului MTN în mod flexibil prin emisiuni de obligaţiuni de stat pe pieţele internaţionale de capital în perioada 2019 – 2020. 

Hotărârea de Guvernul nr. 1264/2010 pentru aprobarea Programului – cadru de emisiuni de titluri de stat ‘Medium Term Notes’ (MTN), cu modificările ulterioare, reglementează posibilitatea de a emite obligaţiuni pe pieţele externe, în sumă maximă, în orice moment, de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută.

Valoarea obligaţiunilor emise şi nerambursate (în euro şi dolari) în cadrul Programului MTN este în prezent de circa 26,98 miliarde euro (valoare calculată la cursul de schimb al Băncii Naţionale a României, valabil în data de 1 aprilie 2019), astfel:

  • în 2012 – 2,01 miliarde de dolari şi 1,5 miliarde euro,
  • în 2013 – 1,5 miliarde dolari şi 2 miliarde euro,
  • în 2014 – 2 miliarde dolari şi 2,75 miliarde euro,
  • în 2015 – 2 miliarde euro,
  • în 2016 – 3,25 miliarde euro,
  • în 2017 – 2,75 miliarde euro,
  • în 2018 – 1,2 miliarde dolari şi 3,75 miliarde euro
  • în 2019 – 3 miliarde euro euro. 

În prezent, suma disponibilă pentru emisiuni de euroobligaţiuni în cadrul Programului este de aproximativ 22 milioane euro. 

În contextul implementării planului anual de finanţare a deficitului bugetar şi de refinanţare a datoriei publice, pentru perioada 2019 – 2020, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere emiterea de euroobligaţiuni în valoare de aproximativ 8,25 miliarde euro (echivalent) din care 3 miliarde euro au fost emise în data de 3 aprilie 2019.

 Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close