marți, aprilie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiMS: Spitalele au toate cele necesare pentru a trata pacienţii în condiţii...

MS: Spitalele au toate cele necesare pentru a trata pacienţii în condiţii de maximă siguranţă

Spitalele au circuitele organizate şi au toate cele necesare pentru a trata pacienţii în condiţii de maximă siguranţă, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS) Andrei Baciu.

„O bună parte din spitale şi-au organizat un sistem de consultaţii cu programare telefonică prealabilă, tocmai pentru a se evita aglomerările, există acest sistem de triaj, există un circuit separat al pacienţilor. Spitalele din România, în momentul de faţă, au aceste circuite funcţionale, medicii, managementul acestor spitale au depus eforturi considerabile pentru a face aceste lucruri să se întâmple. Sigur, contactul cu medicul de familie este esenţial, iar pentru orice fel de urgenţă medicală să nu ezităm să apelăm 112”, a declarat Andrei Baciu.

Potriviti lui, au fost poate în primele zile, în primele săptămâni, pe alocuri, situaţii în care lucrurile nu au funcţionat cum trebuia.

„Cunoaştem cu toţii câteva exemple, însă în momentul de faţă spitalele, medicii, personalul medical au experienţă, au circuitele organizate, au toate cele necesare pentru a trata pacienţii în condiţii de maximă siguranţă”, a afirmat secretarul de stat. 

Spitalele au toate cele necesare pentru a trata pacienţii în condiţii de maximă siguranţă

De asemenea, directorul general al Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, Cristian Vlădescu, a a afirmat că realizează în fiecare lună, pe baza raportărilor de la aproximativ 500 de spitale în contract cu CNAS, analiza a o serie de indicatori. El a anunţat că numărul cazurilor internate în luna martie a fost de circa 334.000 în 2019 şi de 239.000 în 2020. Cifrele privind luna aprilie indică 315.000 de cazuri în 2019 şi 96.000 în 2020.

Pe de altă parte, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, Valeria Herdea, a relatat despre dificultăţile unora dintre pacienţi în timpul pandemiei.

„Vă spun câteva cazuri absolut punctuale. Am avut pacient pentru care a trebuit să intervenim, cu multiple sângerări şi care s-a dus dintr-un spital într-altul înainte de pandemie, iar pe perioada pandemiei familia efectiv ni s-a adresat nouă, pentru că nu reuşeam să-l internăm. Până la urmă, a fost internat, dar cu foarte multă dificultate. O altă situaţie, pacient suspect de cancer laringian, care a fost trimis, avea o radiografie, avea o tomografie, foarte, foarte greu a putut fi internat. Deci, toate dificultăţile acestea au pus o presiune teribilă pe relaţia medic – pacient şi în primul rând asupra pacientului. Nivelul de stres a fost cauzat de lipsa informaţiilor la care pacientul a avut sau nu acces, de sursele de informaţii pe care le-aţi avut şi dumneavoastră şi noi, de faptul că foarte multe dintre informaţiile medicale şi noi ca medici le-am văzut prin media şi nu le-am primit pe canale medicale, faptul că s-a comunicat destul de greoi şi dificil din partea autorităţilor”, a afirmat Valeria Herdea.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate