Orban va institui stare de alertă prin Hotărâre de Guvern

0
guvernul își asumă ludovic orban

Executivul va institui stare de alertă prin hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile Legii 55/2020, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

„După o analiză a situaţiei din punct de vedere legislativ am organizat această şedinţă de Guvern pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă în conformitate cu prevederile Legii 55 care intră în vigoare începând de astăzi. După cum bine ştiţi, exista temeiul anterior stabilit de ordonanţa 21, în schimb, după intrarea în vigoare a legii, pentru a nu avea niciun fel de comentarii, de polemică privitoare la starea de alertă, pentru ca lucrurile să fie clare şi să nu avem foarte multe dispute şi polemici decizia de a institui starea de alertă prin hotărâre de guvern în conformitate cu prevederile legii este decizia pe care am adoptat-o”, a spus Ludovic Orban, în şedinţa de Guvern.

Stare de alertă 30 de zile

Acesta a convocat o reuniune a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că mai multe măsuri care sunt cuprinse în hotărârea de Guvern aferente stării de alertă trebuie adoptate la propunerea CNSU.

„Şi, pentru a avea complet toate procedurile legale puse la punct şi respectate, am luat Hotărârea nr. 25 a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă ca fundament pentru hotărârea de Guvern. Odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, continuăm, practic, starea de alertă care a fost instituită prin hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, dar, ca să am o exprimare plastică, trecem de la stare de alertă la stare de alertă maximă, pentru că legea ne conferă toate pârghiile şi instrumentele pentru a putea asigura respectarea măsurilor, a regulilor care sunt stabilite pentru a apăra sănătatea şi viaţa oamenilor”, a arătat Orban.

Premierul a adăugat că hotărârea privind starea de alertă va fi transmisă Parlamentului spre încuviinţare.

Hotărârea de Guvern conţine trei anexe, aşa cum prevede legea:

  • anexa 1- Măsurile de creştere a capacităţii de răspuns;
  • anexa 2 – Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor
  • anexa 3 – Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc. 

Hotărârea de Guvern, odată adoptată, va fi transmisă Parlamentului pentru a încuviinţa starea de alertă şi toate măsurile care se dispun în cadrul stării de alertă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here