Orban: Valul 1 de infectări nu s-a terminat, noi doar am aplatizat curba

0
9
guvernul își asumă ludovic orban

În momentul de faţă nu s-a terminat valul 1 în privinţa infectărilor cu noul coronavirus, dar prin măsurile luate, a declarat premierul Ludovic Orban. 

A fost aplatizată curba de infectare şi obiectivul este de a nu reveni la restricţii. 

„În momentul în care s-a declanşat criza, în România nu se producea nimic: măşti, mănuşi, combinezoane, substanţe dezinfectante. Astăzi avem capacitatea de a le produce. Situaţia s-a schimbat radical. Predicţiile făcute, inclusiv de specialişti, sunt nişte predicţii care nu se puteau anticipa pentru că nu se cunoaşte absolut orice despre acest virus. Ce se cunoaşte este că e un virus care suferă mutaţii, care are nişte evoluţii ce, în parte, nu pot fi anticipate. Ce am făcut noi? Am aplatizat curba de infectare, asta am făcut prin toate măsurile pe care le-am luat şi cu riscurile majore pe care nu le-au avut alte ţări”, a afirmat Ludovic Orban la Digi 24.

La noi riscurile de import al cazurilor a fost foarte mare, pe lângă transmitere comunitară. Mai mult, obiectivul, în continuare, este de a nu se reveni la nici o restricţie.

„Obiectivul nostru este să nu revenim cu nici o restricţie, în măsura în care oamenii respectă condiţiile, regulile. Să fim cinstiţi: nu putem să controlăm toate terasele, instituţiile. Fac un apel către toţi să aibă responsabilitatea să respecte regulile”, a declarat Orban.

Relaxarea măsurilor, consecința a creșterii numărului de infectați

Mărirea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus este o consecinţă a măsurilor de relaxare, dar şi a faptului că lideri politici, care conduc majoritatea parlamentară, şi alţi vectori de mesaj au îndemnat oamenii să nu respecte regulile.

„Toate societăţile, toate ţările au aplicat un plan de relaxare. Aceste relaxări erau necesare. Am avut un plan, care a fost pus la punct, relaxările au fost graduale, după criterii de evaluare a riscului epidemiologic şi, în mod evident, în urma măsurilor de relaxare a rezultat o creştere a numărului de cazuri. Creşterea numărului de cazuri, deşi ne îngrijorează şi ne face să fim vigilenţi, este o creştere care, într-un fel, este rezultatul măsurilor de relaxare”, a mai spus Orban.

Potrivit lui, problema pe care România a avut-o în perioada stării de urgenţă şi în trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă şi înainte de prelungirea stării de alertă, ne aduc aminte că am fost ameninţaţi timp de două săptămâni de liderii politici.

„Este vorba de care conduc majoritatea parlamentară astăzi, că nu vor vota starea de alertă şi că nu mai este necesară starea de alertă şi că virusul nu există. Oamenii au fost îndemnaţi de aceşti lideri şi de alţi vectori de mesaj să nu respecte regulile, să bagatelizeze riscul virusului, să acţioneze ca şi cum nu ar exista virusul respectiv. Ei sunt iresponsabili şi, din păcate, au şi provocat consecinţe, pentru că unii au ţinut cont de recomandări”, a afirmat Orban.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here