vineri, martie 29, 2024
AcasăAgenda ZileiProcurorii constănțeni au protestat împotriva OUG lui Toader

Procurorii constănțeni au protestat împotriva OUG lui Toader

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa au organizat protest în faţa sediului instituţiei şi suspendarea activităţi excepţia situaţiilor de urgenţă, în semn de protest faţă de OUG lui Toader care modifică legile Justiţiei. 

Protestul procurorilor constă în purtarea de banderole albe la braţ, ieşirea în faţa instituţiei şi suspendarea activităţii instituţiei cu excepţia situaţiilor care reclamă urgenţă, respectiv cauzele cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive. 

„Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa susţin cu fermitate poziţia procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Augustin Lazăr, şi a secţiei de procurori a CSM, faţă de modificările legislative aduse legilor Justiţiei prin OUG din 19 februarie şi, totodată, susţin declaraţia de principii a Forului Judecătorilor din România”, au anunțat procurorii.  

Potrivit lor, OUG prin care au fost modificate legile Justiţiei a fost elaborată fără transparenţă folosindu-se drept pretext operarea unor modificări la admiterea în Institutul Naţional al Magistraturii (INM). 

„Folosindu-se de pretextul modificărilor aduse admiterii la INM, modificare absolut necesară, legislaţia a fost modificată prin OUG fără a justifica vreo urgenţă, fără niciun fel de consultare cu autoritatea implicată, chiar pe ascuns, cu o lipsă de transparenţă totală, cu încălcarea recomandărilor Mecanismului de Verificare şi Cooperare, obligatorii pentru România, aşa cum rezultă din jurisprudenţa CCR, cu încălcarea recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu încălcarea art. 125 şi art. 131 din Constituţia României, cu încălcarea art. 55 alin. 1 şi 3 Cpp, cu încălcarea principiului cooperării loiale şi cu încălcarea flagrantă a principiului separării carierelor, principiu nou instituit în legislaţia românească exact de cei care l-au încălcat prin prezenta ordonanţă”, mai spun procurorii. 

Noile modificări creează premisele politizării numirilor în funcţii la Ministerul Public. 

„Totodată modificările sunt de natură să politizeze procedura de numire în funcţiile de la vârful Ministerului Public, întrucât în această procedură au drept de vot toţi membrii plenului CSM, inclusiv aşa-zişii reprezentanţi ai societăţii civile care, de fapt, sunt numiţi prin votul politic al Senatului României”, au afirmat procurorii.  

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate