duminică, septembrie 26, 2021
AcasăAgenda ZileiPentru că România nu are scanere mobile funcționale în vămi, o jumătate...

Pentru că România nu are scanere mobile funcționale în vămi, o jumătate de tonă de cocaină a ajuns în Chiajna, ascunsă în cutii de banane

O jumătate de tona de cocaină, provenind din Columbia, a fost descoperită în mai multe cutii de banane dintr-un depozit de legume – fructe din localitatea ilfoveană Chiajna, valoarea de piaţă a drogurilor fiind de aproximativ 25 de milioane de euro.

Drogurile au ajuns în Europa prin portul Anvers din Belgia și au intrat în țară prin portul Constanța.

Potrivit unor surse judiciare, citate de Europa Liberă, importatorul a descoperit drogurile la începutul acestei săptămâni și a anunțat autoritățile.

Drogurile au o puritate de 98%, fiind descoperite în 40 de cutii care ar fi trebuit să conțină banane, în realitatea acestea fiind pline cu pachete de 10 și 15 kilograme de cocaină. În acest moment, autoritățile competente încearcă să afle destinatarul final al mărfii și cum a intrat în țară fără un minim control la frontiere, mai scrie Europa Liberă.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, autoritățile au fost informate, luni, 26 iulie, despre existența acestor droguri.

La data de 26.07.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au fost sesizaţi de către ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul BCCO Bucureşti cu privire la faptul că, într-un depozit de pe raza judeţului Ilfov, a fost depistată o cantitate de 503 kilograme cocaină disimulată în 35 de baxuri de banane.

În urma cercetărilor efectuate, s-a stabilit faptul că respectiva cantitate de cocaină a ajuns pe teritoriul României într-un transport de aproximativ 20 de tone de banane, de provenienţă Columbia, achiziţionat de pe raza unui stat al Uniunii Europene.

Valoarea de piaţă a drogurilor indisponibilizate este de aproximativ 25 de milioane de euro„, transmite DIICOT.

Containerul cu droguri a intrat în țară prin Portul Constanţa fără să fie detectat de autorităţi, pentru că, din 2016, niciun scaner mobil din vămile din România nu funcţionează, cu excepția unui singur aparat fix de acest tip care este folosit, din când în când, în portul Constanța Sud.

În ultimii 7 ani, incompetenții care s-au perindat în fruntea ANAF nu au fost capabili așadar să pună în funcțiune niciunul din cele 15 scanere mobile achiziționate de-a lungul timpului, și în care s-au investit peste 25 milioane de euro, tocmai pentru a opri acest gen de infracțiuni.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate