vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiPersonalul medical care tratează bolnavi de COVID-19 ar putea munci mai puțin

Personalul medical care tratează bolnavi de COVID-19 ar putea munci mai puțin

Guvernul analizează posibilitatea reducerii timpului de lucru pentru personalul sanitar care tratează pacienţi COVID-19, anunță Federaţia Sindicală Sanitas.

Guvernul a oferit garanţii că toţi salariaţii din sistemul sanitar vor primi echipamente de protecţie conforme şi suficiente, iar în acest sens vor emite noi reglementări avizate de Institutul Naţional de Sănătate Publică. În ceea ce priveşte reducerea timpului de lucru a personalului din spitalele faza I, faza II şi suport COVID-19, se caută soluţii inclusiv pentru adaptarea normativului de personal la condiţiile specifice”, spun reprezentanții Sanitas.

Totodată, părţile au convenit că este indispensabilă reluarea dialogului social pentru a putea preîntâmpina apariţia unui număr atât de mare de probleme precum şi pentru a găsi modalităţi de soluţionare a acestora.

Autorităţile au promis şi creşterea salariilor pentru angajaţii din direcţiile de sănătate publică implicaţi direct în activităţile de limitare a efectelor pandemiei şi crearea posibilităţii de plată a orelor suplimentare pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar, inclusiv pentru funcţionarii publici din cadrul direcţiilor de sănătate publică. În acest sens, Guvernul României va emite o ordonanţă de urgenţă în cel mai scurt timp.

Personalul medical care tratează bolnavi de COVID-19 ar putea munci mai puțin

În plus, părţile au convenit că se va suplimenta cu 1.000 numărul de posturi din cadrul direcţiilor de sănătate publică şi din serviciile de ambulanţă publică.

O altă cerinţă care va fi luată în calcul de autorităţi este amendarea art. 25 din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, în sensul creşterii plafonului pentru sporuri de la 30% la 35% pe ordonator principal de credite. Acest lucru se va realiza printr-o nouă lege. Federaţia Sanitas consideră necesară exceptarea sistemului sanitar de la acest plafon pe perioada pandemiei declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

În ceea ce priveşte detaşarea personalului medical în această perioadă, părţile au convenit cumularea sporului de detaşare (50%) cu celelalte drepturi salariale. În acest sens, Guvernul va emite un act normativ care să reglementeze condiţiile de detaşare.

Cu privire la acordarea voucherelor de vacanţă aferente anului 2020, reprezentanţii Guvernului au oferit garanţii că acestea se vor acorda conform legislaţiei în vigoare, managerii unităţilor sanitare urmând să facă demersurile necesare.

În ceea ce priveşte creşterea salarială la nivelul anului 2022 pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar public (infirmiere, personal TESA, brancardieri, îngrijitoare etc.), Ministerul Sănătăţii şi-a asumat ca în cel mai scurt timp să calculeze impactul bugetar, urmând ca împreună cu reprezentanţii Federaţiei SANITAS să stabilească data de aplicare. Organizaţia a reiterat că această solicitare rămâne una dintre cele mai importante în această perioadă.

În ceea ce priveşte aplicarea Legii nr. 82/2020 (acordarea stimulentului de 2.500 de lei), părţile au convenit identificarea sursei de finanţare şi a soluţiilor tehnice pentru acordarea unitară a acestuia.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate