duminică, septembrie 26, 2021
AcasăAgenda ZileiJustițiePreședintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, supraveghează ancheta privind moartea suspectă a bielorusului Vitali...

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, supraveghează ancheta privind moartea suspectă a bielorusului Vitali Șișov, găsit spânzurat în Kiev

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, supraveghează ancheta privind moartea suspectă a bielorusului Vitali Șișov, fostul șef al ”Casei bieloruse” din Ucraina, care a fost găsit, marți, spânzurat într-un parc din Kiev.

„Noi (biroul președintelui- n.re) monitorizăm îndeaproape investigațiile poliției, președintele ținând acest caz sub control” – a declarat, în cadrul unui briefing, secretarul de presă al președintelui Ucrainei, Serhi Nikiforov, relatează Ukrinform.

El a adăugat că este important să se arate sprijinul Ucrainei pentru poporul din Belarus și ca bielorușii care vin în Ucraina să se simtă în siguranță.

Marți, 3 august, cetățeanul bielorus Vitali Șișov, directorul unei organizaţii neguvernamentale cu sediul la Kiev, ce acorda ajutor persoanelor care fugeau din calea persecuţiilor din Belarus, dat dispărut cu o zi în urmă în Ucraina, a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev.

Poliţiștii ucraineni, care au deschis o anchetă pentru ”crimă cu premeditare”, au declarat că imaginea completă a evenimentelor va fi stabilită după interogarea martorilor, analiza înregistrărilor video de la camerele din sistemul Safe City și efectuarea cercetărilor criminalistice.

Poliţiştii au ridicat de la faţa locului telefonul mobil şi efectele personale ale lui Şişov.

Organizaţia bielorusă de apărare a drepturilor omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit unuia dintre amicii lui Şişov, acesta din urmă fusese deja urmărit de ”necunoscuţi” în timpul alergărilor sale de dimineaţă.

Organizaţia condusă de Şişov – ”Casa bielorusă” din Ucraina – le acordă ajutor cetăţenilor bieloruşi şi tuturor celor care au avut de suferit în urma acţiunilor represive ale regimului Aleksandr Lukaşenko, indică Unian. Acest ONG îi ajută să-şi legalizeze şederea în Ucraina, să-şi caute un loc de muncă şi o locuinţă, organizează manifestaţii paşnice în sprijinul eliberării persoanelor arestate în Belarus după mişcarea de contestare din toamna trecută, când opoziţia susţinută de pături largi ale populaţiei a contestat alegerea lui Lukaşenko pentru al şaselea mandat prezidenţial.

Mulţi bieloruşi au fugit din ţara lor, adeseori în Ucraina, Polonia şi Lituania, pe fondul represiunii brutale împotriva oricărei disidenţe în această fostă republică sovietică, situată între Rusia şi UE, condusă, din 1994, de către dictatorul Aleksandr Lukaşenko.

Moartea suspectă a activistului bieorus vine la o zi după încercarea eșuată a  KGB-ului bielorus de a o evacua forțat, din Tokyo, pe sportiva Kristina Tsimanuskaia, care criticase conducerea federației sportive din Belarus. Atleta bielorusă a cerut însă protecția poliției japoneze, care a sprijinit-o să ajungă în siguranță la ambasada Poloniei, care i-a oferit rapid o viză umanitară.

Belarus este ultima dictatură din Europa, aflată azi sub sancțiunile Uniunii Europene, după fraudarea alegerilor de către dictatorul Alexandr Lukașenko și  reprimarea brutală a protestelor care au urmat. Sancțiunile împotriva lui Lukașenko au fost sporite după ce, în urmă cu două luni, dictatorul a deturnat un avion internațional, al companiei Ryanair, pentru a aresta un opozant care se refugiase într-o altă țară.

Nu este deloc exclus ca bielorusul Șișov să fi fost executat, la ordin, de unul dintre asasinii din KGB-ul dictatorului Lukașenko.

Regimul terorist al lui Lukașenko este sprijinit direct și încurajat de dictatorul eurasiatic de la Kremlin, Vladimir Putin.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate