Prevenirea risipei alimentare se face cu facilități fiscale

0
legea risipei alimentare

Parlamentarii vor să dea facilități fiscale pentru cei care donează alimentele aflate aproape de data expirării, acestea fiind excluse din sfera livrărilor supuse plăţii TVA, potrivit unei propuneri legislative. Aceasta vizează modificarea a trei acte normative în scopul asigurării aplicabilităţii legislaţiei din domeniul diminuării risipei alimentare.

Prin modificarea Codului fiscal se clarifică regimul facilităţilor fiscale de care beneficiază donatorii prin excluderea alimentelor donate din sfera livrărilor supuse plăţii TVA. De asemenea, se modifică Legea 217/2016 în aşa fel încât “încheierea contractelor de donaţie a alimentelor să fie mai facilă, fără să fie nevoie de încheierea lor în formă autentică”.

Se modifică şi Legea 200/2018, redefinindu-se termenul de „operator receptor” astfel încât „să fie posibilă funcţionarea organizaţiilor neguvernamentale specializate în activităţi de transfer de alimente”.

Potrivit proiectului, „operatorii economici care transferă alimente prin donare, în baza prezentei legi, beneficiază de facilităţi fiscale, aşa cum sunt acestea reglementate de prevederile art. 25 alin. (4) lit. c), pet. 4, 5 şi 6, precum şi art. 270 alin. (8) lit. d)-f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare”. În acest sens, sunt deductibile cheltuielile privind bunurile cu termen de valabilitate/expirare depăşit.

Facilități fiscale pentru prevenirea risipei alimentare

Nu este cuprinsă în sfera de aplicare a TVA livrarea „alimentelor destinate consumului uman, cu data-limită de consum aproape de expirare, dacă transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare, a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman dacă eliminarea acestora este efectuată potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare şi a produselor agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, dacă direcţionarea/dirijarea vizează transformarea acestora în compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare”. 

Potrivit actului normativ, „transferul alimentelor către operatorii receptori se face în baza unui contract încheiat cu respectarea prevederilor prezentei legi. Alimentele transferate se consideră a face obiectul darului manual, în sensul art. 1011 alin. (4) din Legea nr. 287/2009 privind Codul Civil, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de valoare”.

Proiectul introduce şi definiţia operatorilor receptori (organizaţiile beneficiare) ca fiind „operatorii din sectorul agroalimentar care desfăşoară activităţi înregistrate/autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, ce răspund de respectarea legislaţiei din domeniul igienei alimentelor după preluarea acestora de la operatorii donatori”.

„În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare, ministrul finanţelor publice, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emit ordinul comun de aplicare a prevederilor prezentei legi”.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here