vineri, aprilie 19, 2024
AcasăAdministrație publicăPrimăria București are datorii curente de 2,5 miliarde de lei

Primăria București are datorii curente de 2,5 miliarde de lei

Primăria București are datorii curente care totalizează 2,5 miliarde de lei, zona financiară reprezintând cea mai mare problemă cu care Primăria se confruntă în acest moment, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

„Datoriile curente ale Primăriei Capitalei sunt 2,5 miliarde lei. Vreau să exemplific ce înseamnă 2,5 miliarde lei: aproximativ cât a costat metroul din Drumul Taberei, cât costă podul de la Brăila peste Dunăre sau 10.000 de apartamente. Şi toţi banii aceştia noi ar trebui să îi plătim acum, asta înseamnă datorie curentă. Noi ar trebui să plătim acum, în momentul acesta, cât costă tot metroul din Drumul Taberei. Aici ne-au adus floricelele, şi concertele, şi târgurile, şi companiile municipale”, a spus Nicuşor Dan.

Potrivit lui, începând din luna august conturile PMB au fost blocate, motiv pentru care primăria nu poate plăti în prezent nici o lucrare de investiţie.

„În februarie vom începe să operaţionalizăm marile lucrări de investiţii pe care bucureştenii le aşteaptă, în special cele din zona de trafic, infrastructură rutieră şi termoficare”, a spus Nicuşor Dan.

Pentru soluţionarea problemei financiare a Municipalităţii este necesar sprijinul Guvernului. El a menţionat că doreşte ca datoria PMB către ANAF, prin intermediul STB, să fie eşalonată şi să fie ridicat plafonul de îndatorare.

„Nu cerem bani, adică nu cerem din bugetul de stat bani mai mulţi decât banii pe care îi iau alte autorităţi locale. Cerem, în schimb, două lucruri: cerem ca datoria pe care noi o avem către ANAF, prin intermediul STB-ului, să ne fie eşalonată începând cu anul 2022 şi cerem să ne fie ridicat plafonul de îndatorare, pentru ca începând din 2021 investiţiile să fie finanţate exclusiv din fonduri europene şi din împrumuturi. În felul acesta, în cursul anului 2021 putem să absorbim datoria pe care o avem şi care ne duce în situaţii… este o pierdere uriaşă de energie, care se poate canaliza pe alte lucruri. În fiecare zi vin solicitări. De exemplu, ieri am primit o solicitare: ‘Plătiţi-ne, că sistăm furnizarea de gaz metan şi, astfel, nu mai funcţionează CET Griviţa’. Şi cereri de tipul ăsta sunt mai multe în fiecare zi. Deci, asta este soluţia financiară rezonabilă şi am speranţa că o să o avem, la sfârşit de ianuarie, când se va discuta Legea bugetului naţional şi toate celelalte legi conexe”, a precizat Dan.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate