Redeschiderea dosarului 10 august, cerută de Comunitatea Declic

0
anchetarea violențelor violențele din 10 august carmen dan

Redeschiderea dosarului 10 august şi anchetarea celor care au dat dispoziţii pentru agresarea şi gazarea protestatarilor paşnici este cerută de peste 57.000 de români îi cer procurorului general, Gabriela Scutea, a anunţat Comunitatea Declic.

„Reprezentanţii Comunităţii Declic i-au înmânat Procurorului General petiţia şi i-au solicitat să analizeze cu celeritate solicitarea a zeci de mii de cetăţeni, care aşteaptă să fie făcută dreptate pentru sutele de victime din 10 august 2018. Au trecut deja 2 ani de la violenţele din Piaţa Victoriei, iar dosarul este în continuare la faza de cercetare penală. În cazul în care Procurorul General nu va ţine cont de solicitarea a zeci de mii de români, Comunitatea Declic va continua procedura în instanţă şi va deschide chiar o acţiune la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă va fi necesar”, au anunțat reprezentanții Declic.

Redeschiderea dosarului 10 august cerută de români

În petiţie se solicită o anchetă temeinică şi imparţială.

„Pentru a mai avea încredere în justiţie, vrem să vedem o anchetă temeinică şi imparţială, care să descopere vinovaţii pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar fără vinovaţi, precum dosarele Revoluţiei şi Mineriadei”, se arată în petiţie.

Cătălina Hopârteanu, reprezentant al Comunităţii Declic, a spus că nu cere altceva decât ca justiţia să funcţioneze pentru toţi cetăţenii.

„Am fost toţi în stradă pentru a apăra independenţa Justiţiei din România. Acum nu cerem altceva decât ca justiţia să funcţioneze pentru toţi cetăţenii. Dacă Procurorul General nu va infirma soluţia ruşinoasă a DIICOT, atunci va mai scrie o filă neagră în istoria justiţiei din România, după dosarele Revoluţiei şi Mineriadei”, a declarat Cătălina Hopârteanu.

Procurorul general, Gabriela Scutea, a declarat, pe 15 iulie, după ce DIICOT a clasat dosarul 10 august, că înţelege “emoţia publică” suscitată de această cauză şi a anunţat că toate actele de la dosar vor fi cântărite în cadrul controlului ierarhic.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here