Restructurarea Guvernului nemulțumește ALDE și UDMR

bugetul pe 2020 eșecul moțiunii de cenzură Săptămâna jocurilor politice Guvernul și-a pierdut legitimitatea Parlament cu 300 de membri audieri inutile Iohannis a promulgat legea pensiilor în forma reexaminată Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Restructurarea Guvernului abrogarea OUG 114/2018 Banii României se dezbat azi, proiectul bugetului de stat pensiile speciale ale parlamentarilor Noile Birouri permanente
Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!


Restructurarea Guvernului nemulțumește partenerii PSD, ALDE și UDMR care deja au ridicat problema în mod public. Acest gen de acțiune a fost ideea celor din PSD pentru a ocoli puterile administrative și constituționale ale președintelui statului. 

Cei de la Putere se tem că președintele va amâna iar pe termen nedefinit numirea celor trei minisștri pe care vor să-i remanieze, aici fiind vorba despre ministrul Justiției, Tudorel Toader, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb și ministrul Românilor de Pretutindeni, Natalia Intotero. 

Primii care au ridicat problema arătând că sunt nemulțumiți au fost cei din UDMR, prin vocea liderului Kelemen Hunor. Acesta a spus că în cazul în care se va face restructurarea Guvernului prin Parlament, UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate. 

„UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstreze că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziţie, nici pe cei din PSD-ALDE şi de aceea eu cred că dacă se va demonstra că această coaliţie are majoritate”, a declarat Kelemen Hunor la RFI

Restructurarea Guvernului nu poate ocoli președintele

Partea proastă în tot planul PSD-ALDE este că oricum nu se poate ocoli președintele statului pentru că el semnează decretele de numire a miniştrilor individual. 

„Premierul ar trebui să decidă dacă restructurează sau nu Guvernul, dacă are argumente, se poate face. Să ocoleşti prin restructurare şi printr-un vot în Parlament preşedintele, din punctul meu de vedere, nu se poate şi oricum nu se va întâmpla, pentru că preşedintele semnează decretele de numire a miniştrilor individual, nu semnează lista. Şi dacă el semnează – hai să spunem – din 27 de miniştri 26 şi la unul spune că nu pot să semnez fiindcă nu consider că e potrivită persoana respectivă pentru funcţia de ministru, nu se va întâmpla nimic. Te duci la Curtea Constituţională, este un conflict constituţional şi va decide CCR. Această posibilitate încă nu a fost încercată niciodată în România. Eu nu cred că poţi să ocoleşti preşedintele, dacă preşedintele are o convingere fermă faţă de o anumită persoană”, a arătat Kelemen Hunor

ALDE: Restructurarea Guvernului nu se face fără o discuție aprofundată

Potrivit deputatului Varujan Vosganian, pentru a face restructurarea Guvernului trebuie o discuție prealabilă în cadrul coaliţiei de guvernare. 

„Dacă preşedintele nu numeşte ministrul Justiţiei, suntem de acord să susţinem o reconfigurare a cabinetului, o restructurare a cabinetului care ar fi votată în Parlament. Spun în principiu, şi nu necondiţionat, pentru că o astfel de decizie ar trebui în prealabil să facă subiectul unei discuţii aprofundate în cadrul coaliţiei, în care să vedem felul în care viitorul guvern va continua şi, sigur, va eficientiza domeniile în care ALDE are priorităţi şi în primul rând cele legate de investiţii”, a declarat Varujan Vosganian. Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close