vineri, iulie 30, 2021
AcasăAgenda ZileiRezerva de aur adusă înapoi în țară, ne dărâmă toată credibilitatea

Rezerva de aur adusă înapoi în țară, ne dărâmă toată credibilitatea

În momentul în care rezerva de aur a României este adusă în ţară, nu mai există credibilitate la nivel global, în timp ce BNR este sub asediul PSD-ALDE, sunt de părere liberalii.

Deputatul liberal Pavel Popescu crede că în cazul discuțiilor legate de rezerva de aur a României Opoziţiei i s-a pus pumnul în gură la dezbaterile din Comisia pentru buget a Camerei Deputaţilor.  

„Oamenii aceştia – Şerban Nicolae, Liviu Dragnea – sunt iniţiatorii acestei legi, aceşti oameni vor aduce aurul în ţară pentru că în momentul de faţă nu mai au de unde să se împrumute – au împrumutat peste trei miliarde de euro şi vom ajunge ca în cazul Venezuelei, care acum o lună a vândut 40% din aurul pe care l-a repatriat. Am ajuns ca Ministerul de Finanţe, responsabil de banii acestei ţări, să vină să aprobe într-o secundă tot ceea ce spune domnul Dragnea. Din punct de vedere tehnic nu se acceptă niciun argument al Opoziţiei, ni s-a pus pumnul în gură”, a declarat Pavel Popescu la Parlament. 

În schimb, deputatul liberal Marilen Pirtea spune că consideră că banca centrală este sub asediul PSD-ALDE. 

„Astăzi, o altă instituţie independentă şi care asigură echidistanţa – de data aceasta în domeniul monetar şi financiar al României, Banca Naţională – este sub asediul PSD – ALDE prin ştirbirea credibilităţii acesteia în ceea ce priveşte repatrierea rezervei de aur a României. Asistăm la un cuvânt numit repatriere, care dă bine mediatic şi care asociat cu patriotism, naţionalism, adică tema de campanie a PSD, doreşte să prindă cât mai mult contur în rândul populaţiei, dar ea are efecte negative pe termen mediu şi lung asupra viitorului acestei ţări”, a afirmat Pirtea. 

USR, atac la PSD

„Două lucruri importante trebuie reţinute când vorbim de repatrierea aurului în România – iniţiatorii sunt Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae, oameni care nu au noţiuni elementare de politică monetară; şi doi: este vorba de credibilitatea externă a României”, spune deputatul USR, Cosette Chichirău.

Potrivit ei, acest aur asigură faptul că România îşi poate plăti datoriile în caz de crize economice sau geopolitice. În acest moment, ratingul de ţară este mai favorabil pentru că avem această rezervă certificată de părţi terţe şi de asemenea costul împrumutului, deşi a crescut, este puţin mai scăzut pentru că România are aceste rezerve.

„Deşi rezervele de aur şi de valută nu sunt singurul factor care contează în costul cu care se împrumută România de pe pieţele internaţionale şi în ratingul de ţară sunt totuşi un factor important. De aceea este important ca România să menţină aceste rezerve”, a declarat Chichirău. 

BNR nu este de acord cu amendamentele legii 

Experții băncii centrale spun că BNR nu este de acord cu toate amendamentele legii inițiate de Șerban Nicolae. În cazul în care vă întrebați, Șerban Nicolae este cel care a dat și legea pentru scutiri de taxe pentru construcții pe insule, precum Insula Belina

„BNR nu poate susţine propunerea legislativă în discuţie în forma adoptată de Senat şi nici nu poate accepta integral propunerile de amendamente primite de la senatorul Şerban Nicolae. În primul rând, doresc să subliniez că, potrivit legislaţiei europene, orice iniţiativă de modificare a Legii 312 privind statutul BNR presupune consultarea obligatorie a Băncii Centrale Europene înaintea adoptării propunerii legislative de către Parlament, astfel încât avizul acestei instituţii europene să poată fi luat în considerare. În al doilea rând, aş dori să subliniez că, potrivit Băncii Centrale Europene, atribuţia băncilor centrale privind deţinerea şi administrarea rezervelor oficiale ale statelor membre implică luarea unor decizii privind deţinerea, păstrarea, dispunerea, negocierea şi administrarea zilnică, precum şi administrarea pe termen lung a rezervelor internaţionale”, a declarat Adrian Dumitrescu, expert principal al BNR. 

Proiectul de lege a fost inițiat de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae, iar azi a trecut de Comisia de buget, finanţe a Camerei Deputaţilor. 

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate