România se zbate cu noi focare de pstă porcină africană. Numărul este în creștere

0
PPA campanie de informare ludovic orban

Pesta porcină africană (PPA) se afla în evoluţie în 155 de localităţi din 28 de judeţe, cu un număr de 261 de focare, dintre care 4 focare în exploataţii comerciale, potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Săptămâna trecută au fost consemnate 252 de focare active în 153 de localităţi din 28 de judeţe. În alte 12 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.

În intervalul 2 iulie – 8 iulie au fost înregistrate 11 focare noi, astfel:

  • judeţul Teleorman – 3 focare;
  • judeţul Gorj – un focar;
  • judeţul Bacău – un focar;
  • judeţul Satu Mare – 5 focare;
  • judeţul Galaţi – un focar.

Tot în această perioadă au fost stinse două focare, unul în judeţul Brăila şi unul în judeţul Satu Mare.

Până vineri au fost despăgubiţi 15.136 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 441.003.870 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 8.035.820 de lei pentru alţi 209 proprietari.

De la prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine africane în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.718 cazuri la mistreţi. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Nu există vaccin împotriva PPA, astfel că singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, însă virusul are un impact dezastruos la nivel economic şi socia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here