Studiu: Criza Covid-19 a afectat dezvoltarea energiei regenerabile

0
pană de curent generală Aprobarea OUG 114 parcuri eoliene românia Reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice au nevoie de investiţii de peste 10 miliarde de euro pentru înlocuirea infrastructurii cu durată de viaţă depăşită comisie parlamentară evoluția preţurilor la energie Abrogarea OUG 114/2018 Taxa pe lăcomie de 2% abuzurile anaf energie eoliana curent energie regenerabila

Criza Covid-19 a avut un impact negativ puternic asupra dezvoltării globale a energiei regenerabile pe termen scurt, pe fondul cererii scăzute de energie electrică, se arată într-o analiza a Coface. 

Segmentul de energie regenerabilă s-a consolidat accelerat în ultimii 20 de ani, în special în ceea ce priveşte generarea de energie electrică, câştigând cotă de piaţă mai mare în raport cu sursele tradiţionale de energie precum cărbunele, petrolul şi energia nucleară.

Criza Covid-19 a avut un impact semnificativ asupra acestui segment din sectorului energetic, deoarece pandemia a perturbat lanţurile de aprovizionare şi disponibilitatea forţei de muncă. Accesul la finanţare a fost, de asemenea, afectat puternic. Aceste tendinţe recente au influenţat proiectele care fuseseră deja aprobate, precum şi alte proiecte în curs de desfăşurare.

Cererea scăzută şi supraoferta pe durata carantinei din întreaga lume au împins preţurile energiei electrice pe teritoriu negativ. În consecinţă, utilităţile care folosesc în principal sursele tradiţionale de energie se confruntă cu o realitate nouă.

Criza Covid-19 a avut efecte asupra energiei regenerabile

Se aşteaptă ca alte sectoare să folosească tot mai mult energii regenerabile, în special sectoarele chimice sau metalele, ale căror activităţi le fac poluatori majori care trebuie să respecte reglementări mai stricte. Aceste sectoare trebuie, de asemenea, să se adapteze la atitudinea vehementă a publicului faţă de poluare şi la posibilitatea de creştere a numărului de acţiuni în justiţie, sunt de părere reprezentanţii Coface.

Un efect secundar al pandemiei Covid-19 este că se aşteaptă ca emisiile globale de CO2 să scadă cu aproximativ 8% faţă de anul anterior în 2020, până la nivelul la care erau acum un deceniu.

Energia regenerabilă a luat avânt în ultimii ani, crescând de la 21,8% din capacitatea electrică totală instalată la nivel mondial în 2000 la 34,7% în 2019.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here