duminică, septembrie 26, 2021
AcasăAgenda ZileiUcraina: Președintele Volodimir Zelenski a schimbat conducerea forțelor armate ucrainene și a...

Ucraina: Președintele Volodimir Zelenski a schimbat conducerea forțelor armate ucrainene și a serviciului de informații externe

Preşedintele Ucarainei, Volodimir Zelenski, a provocat o surpriză generală, înlocuind pe neaşteptate, miercuri, mai mulţi responsabili de rang înalt de la vârful armatei şi al serviciilor de informaţii, fără niciun motiv aparent, relatează joi agenţia de presă DPA.

Decrete privind revocarea din funcţie a comandantului operaţiunii militare din estul Ucrainei, a şefului Statului Major General şi a şefului Forţelor aeriene au fost emise miercuri seara, împreună cu decretele de numire a înlocuitorilor acestora în fiecare post.

Serhii Șaptala a fost numit șef al Statului Major General al Forțelor Armate din Ucraina, iar Oleksandr Pavliuk a fost numit comandant al forțelor comune, iar Ievhen Moisiuk a fost numit adjunctul șefului Statului Major.

Pe 27 iulie, președintele Zelensky l-a numit pe Valeri Zaluzhni comandant-șef al forțelor armate din Ucraina , după ce l-a demis anterior pe Ruslan Homceak. La rândul său, Homceak  a fost numit prim-secretar adjunct al Consiliului de Securitate Națională și Apărare, un organism consultativ, potrivit Ukrinform.

Noul șef al armatei ucrainene a deținut, din decembrie 2019, funcția de comandant al Comandamentului Operațional Nord.

De asemenea, pe 23 iulie, Zelenski a procedat la înlocuirea mai multor responsabili de la conducerea serviciilor de informaţii, între care se numără şi şeful Serviciului de Informaţii Externe, Valeri Kondratiuk.

Noul șef al Serviciului de Informații externe al Ucrainei este Oleksandr Valeriiovich Litvinenko.

Unul dintre motivele invocate de preşedinţia de la Kiev este că această remaniere este destinată să permită diferitelor agenţii de securitate ucrainene să conlucreze mai eficient.

Această rotaţie de cadre de la vârful armatei şi serviciilor de informaţii a fost precedată de demisia la mijlocul lunii iulie a ministrului de interne ucrainean, Arsen Avakov, pe care Zelenski îl moştenise de la predecesorul său Petro Poroşenko. Numeroşi observatori ucraineni au spus că Avakov a fost constrâns de Zelenski să demisioneze. În locul său a fost numit Denis Monastârski, membru al partidului proprezidenţial ”Slujitorul poporului”.

Remanierea la nivelul instituţiilor de forţă din Ucraina are loc în condiţiile în care trupele guvernamentale ucrainene luptă împotriva rebelilor separatişti proruşi din regiunile estice Doneţk şi Lugansk din 2014, un conflict soldat cu cel puţin 13.000 de morţi până în prezent, potrivit ONU. Planul de pace mediat la nivel internaţional pentru regiunea Donbas este de mai mult timp în impas, notează DPA.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate