USR vrea o comisie parlamentară care să ancheteze OUG 114

pană de curent generală Aprobarea OUG 114 parcuri eoliene românia Reţelele de transport şi distribuţie a energiei electrice au nevoie de investiţii de peste 10 miliarde de euro pentru înlocuirea infrastructurii cu durată de viaţă depăşită comisie parlamentară evoluția preţurilor la energie Abrogarea OUG 114/2018 Taxa pe lăcomie de 2% abuzurile anaf energie eoliana curent energie regenerabila
Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!


Uniunea Salvaţi România (USR) a depus o solicitare de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la subminarea intereselor economice şi strategice ale României prin adoptarea OUG 114, a anunţat liderul deputaţilor USR, Cristina Prună. 

„USR, alături de PMP şi deputaţi neafiliaţi, a depus la Biroul permanent al Camerei Deputaţilor o cerere de constituire a unei comisii parlamentare de anchetă cu privire la subminarea intereselor economice şi strategice ale României prin adoptarea OUG 114/2018. USR consideră că se impune o anchetă parlamentară ţinând cont de caracterul excepţional şi de impactul economico-social al măsurilor reglementare de OUG nr. 114/2018, de pericolul iminent al distorsionării pieţei de electricitate şi de gaze naturale, fapt evidenţiat şi de notificarea pe care Comisia Europeană a adresat-o Guvernului României în data de 7 martie 2019. Considerăm că OUG 114 poate avea consecinţe nefaste asupra securităţii energetice a ţării”, a afirmat deputatul. 

Potrivit ei, preţurile la consumatorii de gaze nu sunt plafonate, sunt plafonate la producător. 

„Prin ordinul ANRE de săptămâna trecută, vedem că Ioan Niculae este cel care beneficiază de pe urma acestei plafonări la gaze la 68 de lei MWh, 25% din producţia internă mergând către combinatele domnului Ioan Niculae. Credem că a fost o ordonanţă dată cu dedicaţie, care nu a ţinut cont de niciun fel de practici concurenţiale, nu s-a dat în interesul consumatorilor, doar în interesul unor oameni foarte apropiaţi de PSD şi ALDE”, a mai afirmat Cristina Prună.  

Măsura plafonării preţului la gaze naturale a blocat cea mai mare investiţie în producţia de gaze naturale din Marea Neagră şi a atras declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană. 

Cei de la USR sunt de părere că se impune ca o comisie parlamentară să stabilească, printre altele, circumstanţele care au determinat Guvernul să adopte OUG 114/2018. 

De asemenea se cere şi modul în care actul normativ a influenţat piaţa de gaze naturale şi de energie electrică, dar şi considerentele în baza cărora a fost luată decizia sprijinirii pe criterii politice a unor consumatori non-casnici de gaze naturale în detrimentul altora. Urmăriți-ne și dați un LIKE și un SHARE!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close