joi, martie 28, 2024
AcasăAgenda ZileiAEP: Votul prin corespondență, doar pentru diaspora. Votul electronic, POATE din 2024

AEP: Votul prin corespondență, doar pentru diaspora. Votul electronic, POATE din 2024

Votul prin corespondenţă se aplică numai pentru alegătorii români din diaspora, iar votul electronic ar putea fi aplicat în anul 2024, a declarat preşedintele AEP, Florin Mituleţu-Buică.  

„Votul prin corespondenţă să aplică numai pentru diaspora. Am testat votul prin corespondenţă, acum testăm şi vot anticipat în străinătate. Am văzut că votul prin corespondenţă, din nefericire, nu a fost un succes decât din punct de vedere tehnic, din punct de vedere al prezenţei nu a fost. Încercăm de această dată şi vedem pentru un eventual Cod electoral pentru anul 2024 să prevedem măsuri pentru toţi cetăţenii României în mod egal. Sunt convins că lucrurile vor fi preluate pe viitor pentru ca în 2024 să fie aplicabile pentru toţi cetăţenii români, inclusiv votul electronic, dacă avem ocazia să-l testăm. Sperăm ca printr-o OUG să căpătăm această posibilitate de a testa votul electronic, pentru că în acest pachet de legi nu a rămas propunerea noastră să dezvoltăm acest sistem de vot”, a declarat preşedintele AEP. 

Teste cu votul prin corespondență 

Potrivit lui, statul român a creat mai multe posibilităţi pentru ca cetăţenii români să voteze în număr cât mai mare în străinătate prin soluţiile implementate în actul normativ privind votul în diaspora. 

„Sunt foarte multe facilităţi. Totul depinde într-un final de cetăţenii români care se prezintă la vot, nu poţi să stabileşti câţi cetăţeni vor veni la vot, ştim doar din informaţiile pe care le avem că există un număr de peste trei milioane de cetăţeni în străinătate, care staţionează în străinătate, dar nu putem să preconizăm. Nu ştim dacă aceste soluţii vor rezolva în totalitate problema, dar cel puţin am creat cele trei variante să avem un vot anticipat, votul prin corespondenţă, cât şi simplificarea procedurii la secţia de votare. Statul român a creat acum mai multe posibilităţi pentru ca cetăţenii să voteze în număr cât mai mare în străinătate”, a mai spus șeful AEP.  

De asemenea, cetăţenii care nu au domiciliul sau reşedinţa în străinătate se pot prezenta la orice secţie de votare din statul în care se află. 

„Dacă MAE va avea această informaţie că este un flux de cetăţeni români care se vor afla la un moment dat de exemplu în Tenerife – atunci MAE va avea posibilitatea să înfiinţeze secţii de votare acolo unde are informaţii că există un flux de cetăţeni care vor să voteze. Nu mai există acea obligaţie care spunea că cetăţeanul care se află în tranzit votează doar la misiunea diplomatică, votează oriunde, în orice secţie de votare deschisă în străinătate”, a precizat şeful AEP.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate