Printre ştirile recente s-a strecurat, fără să fie băgată în seamă foarte tare, inițiativa doamnei primar al Bucureștiului, a cărei mărinimie s-a abătut din nou asupra locuitorilor capitalei. Astfel, Primăria Bucureştiului oferă, prin intermediul Centrului pentru Seniori, 1000 de vacanțe gratuite în Grecia pentru pensionarii din capitală.
Au fost anumite voci prin Consiliul General al Municipiului București care s-au întrebat de ce anume plătește Primăria cam 500.000 de euro pentru vacanțele astea, considerând că ar fi de fapt… simple pomeni electorale….
Înainte de a relata mai pe larg despre acest acces de generozitate estivalo-turistică al doamnei Firea, trebuie menţionate câteva cuvinte despre directoarea Centrului de Seniori, domnişoara Alexandra Dobre. Ne-am fi aşteptat ca directoarea acestui edificiu de înaltă cultură civică să fie o persoană de o vârstă similară celor pe care îi ajută, dar, dimpotivă, Alexandra Dobre este membru al TSD, o persoană tânără, dinamică și fără talon de pensie. Poate dintr-un avânt tineresc se explică faptul că Centrul de Seniori sare și în ajutorul tinerelor talente, cum ar fi ”Concursul Național de Tinere Talente Allegria ’’, ediția a V-a, concurs organizat de către „ Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României” în parteneriat cu Centrul pentru Seniori al Municipiului București. Dacă nici Dan Voiculescu nu se încadrează la categoria seniori…
Dar ce e cel mai interesant e că domnișoara Dobre are un speech de parcă ar fi o mini-Firea, remarcându-se mai ales specificul ”Doamne ajută!” pe care primarul general mai are un pic și îl înregistrează la OSIM.
Așa cum ne-au învățat toate deschiderile de magazine cu oferte şi reduceri, instinctul primar al pensionarilor bucureșteni a fost, și de această dată, să campeze în fața Centrului de Seniori, după principiul primul venit primul servit. Totuși, mulți dintre cei care au ajuns acolo au fost luați prin surprindere că trebuie să aducă ceva hârtii într-un dosar ca să poată primi niscaiva pomană turistică. Interesant la chestia asta e că pe site-ul Centrului pentru Seniori și pe Facebook-ul lor este scris destul de clar care sunt condițiile și ce trebuie să aducă cei interesați. Faptul că persoanele care au ajuns la sediu nu știau asta poate însemna că habar nu aveau despre ce e vorba și nu s-au interesat în prealabil sau că nu au știut cum să caute informații suplimentare. Cele două chestiuni descriu, în esență, exact nucleul electoral pe care doamna Firea mizează – peroane incapabile sau nedoritoare de a căuta și verifica ceea ce li se livrează, incapabile de a se informa în mod corect cu privire la ce se întâmplă în țara asta, persoane care trăiesc, într-o formă sau alta, din mila statului.
Probabil că se va lăsa cu scandaluri în fața centrului pentru seniori – cu bastoane pe spinare și cu plase de piață peste ceafă. Cel mai rău vor ieși însă persoanele de 50 de ani care vor ocupa locuri în Grecia în dauna unor venerabili care, în mod real, se încadrează în categoria pensionari. Faptul că doamna Firea a așezat limita de vârstă minimă la 50 de ani și cea de venit la minim 1900 lei surprinde și mai bine electoratul de mai sus. Oameni care, având încă niște ani buni de muncă în față, ar avea cum să producă plus valoare în societate, dar care întind mâna în fața sediului unei instituții publice în speranța unei pomeni de orice fel.
Democrația e o chestiune extraordinară – nu contează că ești bogat sau sărac, alb sau negru – ești parte a societății și ai dreptul să te exprimi ca atare. Ceea ce în situația de față e cam așa: ești angajat, muncești, plătești taxe, ai dreptul la un vot; nu muncești, trăiești din pomeni politice și din asistență, ai dreptul tot la un vot.
În fața acestei ecuații democratice relativ simple, doamna Firea a făcut un calcul și mai simplu din care a reieșit că e mai ieftin să cumperi niște asistați, decât să îmbunătățești real viața unor plătitori de taxe.