joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda Zilei3 mai: Ziua mondială a libertății presei

3 mai: Ziua mondială a libertății presei

Ziua Mondială a libertății presei este serbată în fiecare an la 3 mai și are menirea de a reaminti principiile fundamentale ale presei și de a evalua libertatea presei în întreaga lume, de a apăra mass media de atacurile prin care se atentează la independența lor și de a aduce un omagiu jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei.

Originea Zilei mondiale a libertății presei stă în conferința UNESCO din capitala Namibiei, Windhoek, din 1991 și a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma unei recomandări adoptate la cea de-a XXVI-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO de la Paris, din 15 octombrie-7 noiembrie 1991.

Tema din 2021 a Zilei mondiale a libertăţii presei, „Informaţia ca bun public”, evidenţiază importanţa informaţiei ca bun public şi solicită îmbunătăţirea şi facilitarea obţinerii, distribuţiei şi recepţiei conţinutului informaţiei pentru a consolida meseria de jurnalist. Implicaţiile temei sunt foarte importante pentru jurnalismul din toate ţările din lume. Prin tema zilei se recunoaşte procesul de schimbare în care se află în prezent sistemul de comunicare şi informare, şi care are un impact deosebit asupra sănătăţii noastre, asupra drepturilor omului, asupra democraţiilor, şi în dezvoltarea durabilă – potrivit en.unesco.org/commemorations/worldpressfreedomday.

Pentru a sublinia importanța informațiilor din mediul online, Zilei Mondiala a Libertății Presei din acest an evidențiază trei subiecte cheie:

  • Măsurile pentru a asigura viabilitatea economică a știrilor;
  • Mecanisme pentru asigurarea transparenței companiilor de internet;
  • Capacități îmbunătățite în materie de alfabetizare informațională și media (MIL) care permit oamenilor să recunoască și să aprecieze, precum și să apere și să solicite jurnalismul ca parte vitală a informației, ca bun public.

ONU a declarat marcarea acestei zile pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: ”Orice om are dreptul la libertatea opiniilor şi exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate