sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda Zilei55 de școli din România vor fi renovate dintr-un credit de 100...

55 de școli din România vor fi renovate dintr-un credit de 100 milioane euro acordat joi de Banca Modială

Banca Mondială a aprobat acordarea unui credit de 100 de milioane de euro pentru renovarea a aproximativ 100 de clădiri ce aparți de 55 de școli din România.

”Aproximativ 100 de clădiri din 55 de școli din România vor fi renovate pentru a îndeplini standardele moderne de siguranță, reziliență, incluziune, sustenabilitate și infrastructură digitală, ca parte a unui nou ”Proiect pentru şcoli mai sigure, incluzive şi durabile”, în valoare de 100 de milioane de euro” a fost aprobat astăzi de Consiliul de administrație al Băncii Mondiale – se precizează într-un comunicat dat joi publicității de Banca Mondială.

Acest proiect, implementat de Ministerul Educaţiei, îşi propune să abordeze provocările legate de infrastructura şcolară, să evidenţieze procesul şi impactul investiţiilor în şcoli mai sigure şi moderne şi să stabilească bazele instituţionale pentru investiţii eficiente şi strategice pe termen lung. Accesul la săli de clasă moderne este esenţial pentru îmbunătăţirea rezultatelor educaţionale, creşterea numărului de înscrieri la şcoală şi integrarea diferitelor nevoi ale elevilor.

În România, este o nevoie urgentă de îmbunătăţire a rezultatelor educaţionale, în special, în ceea ce priveşte o serie de probleme majore ce ţin de reducerea absenteismului in rândul elevilor şi creşterea numărului de elevi care participă la clase şi îşi finalizează studiile, se afirmă în comunicat.

„Un copil născut în România se aşteaptă să îşi atingă doar 58% din productivitatea totală pe care ar putea-o atinge dacă ar avea acces la servicii mai bune de educaţie şi sănătate” – a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România.

În plus, cercetările demonstrează cum calitatea infrastructurii educaţionale afectează în mod direct nivelul de performanţă al elevilor. Îmbunătăţiri în calitatea acestei infrastructuri vor ajuta în mod direct elevii de astăzi, iar, in viitor, vor aduce beneficii întregii ţări”, a declarat Tatiana Proskuryakova, director de ţară al Băncii Mondiale pentru România.

”Mai mult, cercetările demonstrează cum calitatea infrastructurii educaţionale afectează în mod direct nivelul de performanţă al elevilor. Îmbunătăţiri în calitatea acestei infrastructuri vor ajuta în mod direct elevii de astăzi, iar, in viitor, vor aduce beneficii întregii ţări” – susține oficialul băncii.

În plus, proiectul propus va oferi sprijin municipalităţilor din ţară pentru a investi în infrastructura educaţională și, de asemenea, proiectul fructifică noi oportunităţi ale României de a investi în rezilienţă în faţa dezastrelor şi a schimbărilor climatice, prin investiţii în şcoli sigure ce pot oferi adăpost de urgenţă în cazul dezastrelor şi care reprezintă spaţii educaţionale flexibile ce pot fi utilizate pentru activităţi comunitare.

România este una dintre țările din UE cu cel mai mare risc de cutremure, având sute de vieți pierdute și zeci de mii de clădiri avariate în cutremure în ultimii 200 de ani – situație care va fi agravată doar de impactul schimbărilor climatice.

Astăzi, peste 1.000 de şcoli din întreaga ţară sunt expuse unui risc ridicat de deteriorare sau colaps în cazul unui cutremur sau nu îndeplinesc standardele moderne de incendiu, sanitizare sau cerinţele privind calitatea aerului. Mai mult, şcolile joacă un rol important în creşterea gradului de conştientizare a riscurilor legate de dezastre naturale şi schimbări climatice, dar şi in îmbunătăţirea pregătirii pentru situaţii de urgenţă.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate