sâmbătă, decembrie 3, 2022
AcasăAgenda Zilei5,72% dintre alegători au votat în prima zi a referendumului

5,72% dintre alegători au votat în prima zi a referendumului

Până la ora 21,00, au votat la referendumul pentru redefinirea familiei 5,72 % dintre alegători, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central. 

Numărul total al persoanelor care s-au prezentat la vot până la ora 21,00 este de 1.046.583, dintre care în mediul urban au votat 636.435 persoane, iar în mediul rural 410.148. Referendumul se desfăşoară sâmbătă şi duminică între orele 7,00 şi 21,00.

Asta înseamnă că, pentru a fi validat, referendumul pentru modificarea Constituție are nevoie, ca mâine, să mai iasă la vot alte 4,5 milioane de români. 

29 posibile infracțiuni în prima zi a referendumului

Au fost înregistrate 29 sesizări privind posibile infracţiuni sau contravenţii legate de desfăşurarea referendumului pentru revizuirea Constituţiei, potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, Monica Dajbog. 

„În primele zece ore de la începerea procesului de vot au fost înregistrate 29 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni în legătură cu referendumul. Fiecare sesizare a fost verificată cu operativitate pentru a fi dispuse măsurile prevăzute de lege. Până acum, patru sesizări nu au fost confirmate, restul fiind soluţionate sau în curs de verificare. Pentru cinci fapte contravenţionale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 lei. De asemenea, poliţiştii efectuează cercetări cu privire la săvărşirea a cinci infracţiuni”, a spus Dajbog. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al MAI, o membră a Biroului electoral dintr-o secţie din Bucureşti a sesizat faptul că o persoană ar fi luat de pe masă peste 80 de buletine de vot şi ar fi încercat să fugă cu ele, persoana fiind prinsă imediat de jandarmii care asigurau paza secţiei. În acest caz s-a întocmit dosar penal pentru furt. 

38.000 de angajați MAI, la secțiile de votare

Aproximativ 38.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie, sâmbătă şi duminică, în cele două zile de referendum pentru revizuirea Constituţiei.

„Aproximativ 38.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne vor fi la datorie zilnic – poliţişti, pompieri, jandarmi, poliţişti de frontieră -, în plus faţă de dispozitivul curent de peste 12.000 de efective. Numărul acestora poate fi suplimentat în orice moment, în funcţie de situaţia operativă. Principalele misiuni ale ministerului vor viza paza şi protecţia secţiilor de votare, asigurarea măsurilor de ordine publică în afara secţiilor şi verificarea tuturor sesizărilor în ce priveşte secţiile de votare”, potrivit secretarului de stat MAI, Marin Nucu. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate