Dacă Parlamentul nu va vota iniţiativa legislativă a liberalilor privind abrogarea recursului compensatoriu, această prevedere va fi inclusă într-un proiect pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea, a declarat premierul Ludovic Orban.
Premierul a anunţat decizia referitoare la angajarea răspunderii Guvernului pe două teme importante – una legată de Justiţie şi cealaltă de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din Ordonanţa 114.
„În ceea ce priveşte angajarea răspunderii pe domeniul Justiţiei, am cerut acordul pentru a cuprinde în proiectul de lege pe care ar urma să ne angajăm răspunderea câteva elemente extrem de importante: prorogarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraţilor, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederilor care cresc de la 2 la 4 ani vechimea necesară pentru intrarea în magistratură şi, de asemenea, prorogarea termenului de intrare în vigoare a prevederii referitoare la trecerea de la completuri de 2 la completuri de 3”, a declarat Ludovic Orban.
Toate aceste prevederi, în cazul în care nu vor fi prorogate, riscă să arunce în aer funcţionarea sistemului de justiţie.
„În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege iniţiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea şi abrogarea recursului compensatoriu”, a mai spus Orban.
Pensionarea anticipată va duce la dispariţia din sistem a aproximativ 2.700 de magistraţi, ceea ce înseamnă că există un risc major ca foarte multe procese să se reia şi mai ales să se limiteze accesul cetăţenilor la actul de justiţie, coroborată cu o lipsă acută de persona.
Abrogarea recursului compensatoriu
Vicepremierul Raluca Turcan a anunţat și ea că Executivul îşi va asuma răspunderea în această săptămână pentru abrogarea recursului compensatoriu, pe prorogarea pensionării anticipate a magistraţilor, pe trecerea de la complete de doi la cele de trei judecători şi pe trecerea de la doi la patru ani în ce priveşte şcolarizarea pentru INM.
„Această corectare a legislaţiei pe Justiţie este necesară cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută şi de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legătură cu aceste prorogări. În ce priveşte recursul compensatoriu, motivarea este dată de creşterea ratei de recidivă a celor eliberaţi. Ştim că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranţa oamenilor. Atât cât rămâne în vigoare legea PSD a recursului compensatoriu, fiecare secundă cu această lege în vigoare ameninţă viaţa de zi cu zi a românilor”, a scris Turcan pe Facebook.