Achiziția corvetelor a fost suspendată, proiect ce facea parte din programul de înzestrare a armatei. Mai mult, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, i-a adus la cunoştinţă ministrului Apărării, Gabriel Leş, că a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel.
„Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, responsabil cu derularea procedurii de achiziţie aferentă Programului de înzestrare esenţial Corvetă multifuncţională, a prezentat ministrului apărării naţionale un raport de informare cu privire la acest subiect. Astfel, secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial Corvetă multifuncţională”, au anunțat reprezentanții Ministerului Apărării Naționale.
Procedura de achiziţionare a corvetelor a fost suspendată, a mai anunșat ministerul. „Având în vedere acest aspect, precum şi faptul că, la această dată, există un litigiu pe rolul Curţii de Apel Constanţa prin care Şantierul Naval Constanţa SA, ca parte la ‘Asocierea dintre Naval Grup Franţa şi Şantierul Naval Constanţa SA’, solicită ‘anularea în tot a HG nr. 48 / 2018’, act normativ care fundamentează derularea procedurii mai sus amintite, secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, a informat cu privire la suspendarea procedurii de achiziţie, până la clarificarea aspectelor semnalate”, mai spun reprezentanții ministerului.
Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, anunţa pe 5 decembrie 2018 că procedura pentru achiziţia corvetelor era încă în termen şi era supusă unui audit intern, fiind vorba de o sumă de 1,6 miliarde de euro.
În urmă cu o lună, ministrul Leș spunea că toată procedura este încă în termen, este la auditul intern.
„Este o achiziţie de 1,6 miliarde de euro. Dincolo de tot ceea ce se speculează în acest moment, intenţia mea şi a MApN este extrem de clară: să cumpărăm ceea ce este nevoie la aşa sumă mare, să răspundă cerinţelor operaţionale şi să integrăm tot mai mult în industria noastră de apărare. Tocmai discutând de o asemenea sumă, de o tehnică atât de complexă, chiar nu vreau să facem erori”, afirma Leș, în decembrie.