vineri, iulie 19, 2024
AcasăAgenda ZileiAcord în Coaliție: Liderii alianței de guvernare au stabilit condițiile în care...

Acord în Coaliție: Liderii alianței de guvernare au stabilit condițiile în care continuă împreună (document)

Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au decis să continue împreună actul de guvernare, după ce au negociat și finalizat un act adițional la protocolul alianței din decembrie 2020. Documentul pune capăt tensiunilor dintre membrii Coaliției, apărute imediat după demiterea ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, fără informarea prealabilă a conducerii USR PLUS.

Noua formă a protocolului prevede acum, explicit, că înainte de a trimite cererea de revocare a unui ministru către Președintele României, premierul este obligat să informeze în prealabil formațiunea care l-a propus ministru.

”Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție” – se precizează în Actul adițional la Acordul de Guvernare.

De asemenea, s-a rezolvat și problema ”transparenței”, a informațiilor pe care guvernul le-a secretizat nu pentru că erau secrete de stat, ci pentru că dezvăluirea lor i-ar fi pus în situații delicate pe guvernanți, cum a fost cazul cu centrele de vacinare pentru esențiali, care le depășeau ca număr pe cele pentru cetățenii obișnuiți, sau cu secretizarea anumitor contracte și achiziții publice.

Transparența este o regulă nu o excepție – se afirmă în document. ”Toți miniștrii Coaliției trebuie să ia măsuri pentru creșterea accesului la date publice, transparentizarea
execuției bugetare, contracte și achiziții publice acolo unde exista”.

Pe de altă parte, noul document interzice membrilor Coaliției, dar și ai Executivului să adopte poziții publice contrare agendei guvernamentale.

”Coaliția, prim-ministrul și membrii guvernului își asumă să nu adopte poziții publice prin care să submineze activitatea și agenda guvernamentală și a membrilor guvernului. Comunicarea publică se va face în spirit de susținere reciprocă și solidaritate.

Iată, mai jos, documentul semnat marți, 20 aprilie, de liderii Coaliției:

Acord-aditional-Coalitie-20-aprilie-2021

 

 

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate